Sos maltański do gotowanych ryb i szparagów
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sos maltański doskonale nadaje się do ożywienia smaku gotowanej na parze ryby lub do szparagów. Ma piękny złocisty kolor i kremową konsystencję. Uwaga, uzależnia!
SKŁADNIKI
- Na 600 ml sosu:
- 6 żółtek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- mielony pieprz
- 500 ml schłodzonego i pokrojonego masła
- sok z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żaroodporne naczynie stawiamy na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą i ubijamy w nim żółtka, sok z cytryny i po szczypcie soli i pieprzu.
- Następnie dodajemy masło, aż powstanie gęsta, szklista masa.
- Mieszając dolewamy sok pomarańczowy i podajemy natychmiast do gotowanej ryby lub szparagów.