Rosyjski kulebiak z wołowiną: przepis Paula Hollywooda
2021-03-29
trudny
220 min
4
Brytyjski piekarz i kucharz z programu "Paul Hollywood i miejskie wypieki" odwiedził m.in. Petersburg. To tam znalazł przepis na pyszny rosyjski kulebiak z wołowiną. Sprawdź, jak zrobić ten przysmak!
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 375 g mąki do chleba
- 7 g soli
- 80 g cukru pudru
- 7 g drożdży
- 1 duże jajko
- 70 ml wody
- łyżeczka wódki
- 75 ml tłustego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 180 g masła
- nadzienie:
- 550 g duszonej wołowiny, pociętej w małe kawałki
- 1 duża, poszatkowana cebula
- 350-400 ml rosołu wołowego
- sól i pieprz
- 2 duże jajka, gotowane na twardo, obrane, posiekane w kostkę
- 2 żółtka do smarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsyp mąkę do miksera wyposażonego w mieszadło hakowe. Z jednej strony dodaj sól i cukier, a z drugiej drożdże.
- Dodaj jajka, wodę, wódkę i mleko, całość miksuj na wolnych obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą. Zwiększ obroty na średnie i miksuj kolejne 5 minut, aż otrzymasz elastyczne ciasto. Dodaj masło i miksuj, aż się wchłonie.
- Wrzuć ciasto do miski wysmarowanej masłem i odstaw do wyrośnięcia. Może to potrwać nawet 6 godzin.
- By zrobić nadzienie, wrzuć na patelnię wołowinę i posiekaną cebulę. Zalej rosołem wołowym, tak by przykrył mięso, i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i duś przez 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Rosół możesz zostawić, przyda się do zrobienia sosu.
- Wrzuć mięso z cebulą do miski robota kuchennego. Dodaj soli i pieprzu do smaku i ugnieć lekko, żeby miało konsystencję pasztetu.
- Teraz dodaj posiekane jajka i zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze soli i pieprzu.
- Uformuj w cylinder około 22 cm na 5 cm, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki.
- Weź masło i spróbuj rozpłaszczyć ciasto, tak by utworzyło prostokąt 27 cm na 14 cm. Odstaw do lodówki.
- Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj w prostokąt 40 cm na 15 cm. Weź masło i ułóż na cieście tak, by przykrywało mniej więcej 2/3. Postaraj się, żeby masło nie dotykało krawędzi.
- Zawiń wolną część ciasta na masło (jakby się chciało je przykryć). Teraz odetnij tę część masła, która nie jest przykryta, i umieść ją na górze zawiniętej części. Dolną część ciasta zawiń do góry tak, by przykryła masło. Zagnieć krawędzie tak, by zamknąć masło w środku. Zawiń i wstaw do lodówki na godzinę, by stwardniało.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń i umieść na blat posypany mąką tak, by krótszy bok był w Twoją stronę. Rozwałkuj w prostokąt 40 cm na 15 cm. Zawiń górną i dolną część ciasta tak, by spotkały się pośrodku, i złóż na pół, by powstała harmonijka. Zawiń i włóż do lodówki na godzinę. Powtórz tę czynność jeszcze 2-3 razy. Na koniec włóż do lodówki na 8 godzin.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do grubości 5 mm. Wytnij z niego prostokąt o wymiarach 26 cm na 17 cm. Skrawki zostaw do późniejszej dekoracji. Długie krawędzie wysmaruj rozbełtanym żółtkiem. Weź farsz i ułóż na środku ciasta. Zawiń długie boki do środka tak, by przykryć farsz, i zagnieć. Kiedy farsz będzie już bezpieczny w środku, odwróć kulebiak na drugą stronę tak, by łączenie było na dole. Umieść na blasze do pieczenia i posmaruj żółtkiem.
- Z pozostałych skrawków ciasta możesz zrobić dowolną dekorację. Ułóż ją na górze kulebiaka i posmaruj żółtkiem. Poczekaj 30 minut, zanim wstawisz do piekarnika.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz przez 20 minut, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 25-30 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj 10 minut i pokrój na kawałki. Można je jeść na ciepło bądź na zimno.