Rogaliki z szynką: dobry przepis na wytrawną przekąskę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Rogaliki z szynką to przekąska prosta do przygotowania. Zajmie to najwyżej pół godziny. Jeśli wolisz inny farsz do rogalików, postaw na fetę ze szpinakiem, duszone pory lub pieczarki z cebulką. Podajemy przepis na szybką przekąskę - rogaliki nadziewane szynką.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag białego sera
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 2 żółtka
- Nadzienie:
- 20 dag plasterków wędzonej szynki
- 15 dag żółtego sera
- pieprz i suszona ostra papryka do smaku
- 1 jajko do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od nadzienia. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Połącz z szynką i jajkiem. Dopraw do smaku pieprzem i ostrą czerwoną papryką.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta. Wyrób mikserem.
- Ciasto przełóż na blat wysypany mąką. Rękoma oprószonymi mąką uformuj wałek. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
- Pokrój wzdłuż na trzy paski, a potem wszerz na cztery paski. Powinno powstać dwanaście jednakowej wielkości kwadratów. Każdy kwadrat podziel na dwa trójkąty.
- Nadzienie nakładaj na podstawę trójkąta, zawijaj ciasto do środka i formuj rogale.
- Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piecz około 20 minut w piekarniku podgrzanym do 180ºC.