Rogaliki z szynką: dobry przepis na wytrawną przekąskę

2021-03-29
Rogaliki z szynką: dobry przepis na wytrawną przekąskę
Autor: Shutterstock Rogaliki z kruchego ciasta serowego można nadziewać na wytrawnie i na słodko.
łatwy
25 min
4

Rogaliki z szynką to przekąska prosta do przygotowania. Zajmie to najwyżej pół godziny. Jeśli wolisz inny farsz do rogalików, postaw na fetę ze szpinakiem, duszone pory lub pieczarki z cebulką. Podajemy przepis na szybką przekąskę - rogaliki nadziewane szynką.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag białego sera
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • Nadzienie:
  • 20 dag plasterków wędzonej szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • pieprz i suszona ostra papryka do smaku
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od nadzienia. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Połącz z szynką i jajkiem. Dopraw do smaku pieprzem i ostrą czerwoną papryką.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta. Wyrób mikserem. 
  • Ciasto przełóż na blat wysypany mąką. Rękoma oprószonymi mąką uformuj wałek. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
  • Pokrój wzdłuż na trzy paski, a potem wszerz na cztery paski. Powinno powstać dwanaście jednakowej wielkości kwadratów. Każdy kwadrat podziel na dwa trójkąty.
  • Nadzienie nakładaj na podstawę trójkąta, zawijaj ciasto do środka i formuj rogale.
  • Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piecz około 20 minut w piekarniku podgrzanym do 180ºC.