Quiche ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Quiche ze szpinakiem na cieście francuskim to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Placki quiche zawierają zazwyczaj nadzienie warzywne lub mięsne, polane są sosem ze śmietany i jajek. Szpinak jest bogaty w wit. C, kwas foliowy, wit. B6, wapń, magnez i żelazo.
SKŁADNIKI
- Szpinak liście Hortex – 1 opak.
- ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
- 270 g sera feta
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak usmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość pozostaw do ostygnięcia.
- Formę do tarty posmaruj oliwą i wyłóż nią ciasto. Nakłuj widelcem ciasto, wyłóż masę szpinakową, a na wierzchu ułóż plastry sera.
- Jajka wymieszaj ze śmietaną i polej quiche.
- Piecz 30 minut w temp. 200 st. C. Podawaj na ciepło lub zimno.