Quiche ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim

2021-03-29
Quiche ze szpinakiem
Autor: Hortex Quiche na cieście francuskim to szybkie danie obiadowe bądź na kolację
łatwy
45 min
4

Quiche ze szpinakiem na cieście francuskim to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Placki quiche zawierają zazwyczaj nadzienie warzywne lub mięsne, polane są sosem ze śmietany i jajek. Szpinak jest bogaty w wit. C, kwas foliowy, wit. B6, wapń, magnez i żelazo.

SKŁADNIKI

  • Szpinak liście Hortex – 1 opak.
  • ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
  • 270 g sera feta
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak usmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość pozostaw do ostygnięcia.
  • Formę do tarty posmaruj oliwą i wyłóż nią ciasto. Nakłuj widelcem ciasto, wyłóż masę szpinakową, a na wierzchu ułóż plastry sera.
  • Jajka wymieszaj ze śmietaną i polej quiche.
  • Piecz 30 minut w temp. 200 st. C. Podawaj na ciepło lub zimno.