Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami to sprytny sposób na wykorzystanie resztek. Chrupiąca zapiekanka pozwala wysprzątać lodówkę do czysta. Można wykorzystać wszelkie resztki: końcówki kiełbasy, boczku, czy pieczeni. Wypróbujcie sprawdzone skojarzenia: kiełbasa / pieczarki lub boczek / cebula lub pieczeń / papryka. Cieszcie się smakiem. Mniej kupujcie i jeszcze mniej wyrzucajcie!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pół bagietki
- 1 łyżka oleju
- 100 g kiełbasy np. zwyczajnej albo żywieckiej
- 100 g pieczarek
- 100 g sera żółtego startego
- 4 łyżki keczupu
- 8-12 pomidorków koktajlowych do dekoracji
- 3-5 łodyżek natki pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kiełbasę i pieczarki. Smażyć aż lekko się zrumienią.
- Bagietki przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować keczupem, nieco zgniatając miękisz, aby było miejsce na kiełbasę i pieczarki.
- Bagietki napełnić smażoną kiełbasa i pieczarkami. Posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do zrumienienia, czyli około 10 minut.
- Podawać ozdobione przekrojonymi na pół pomidorkami i udekorowane listkami natki pietruszki.