Puszyste bułeczki dyniowe - idealne ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami
2021-09-24
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Puszyste bułeczki dyniowe są pulchne, słonecznie żółte, a także delikatnie wilgotne dzięki dodatkowi pure z dyni. Pyszne i łatwe do przygotowania, smakują doskonale zarówno podane tylko z masłem, jak i z dodatkiem wędliny, sera lub dżemu.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- około 1 szklanka ciepłego mleka
- 200 g pure z dyni
- 2 łyżki cukru
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozkruszyć i dokładnie wymieszać z cukrem na papkę, dodać do nich pół szklanki ciepłego mleka - wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut - można np. kubek z rozczynem wstawić do miski z ciepłą wodą.
- Do dużej miski włożyć mąkę, pure z dyni, przyprawy, olej i jajka, wymieszać, a następnie dodać rozczyn drożdżowy.
- Za pomocą miksera hakowego wyrobić ciasto - gdyby było zbyt gęste, dodać resztę mleka. Gęstość ciasta w dużej mierze zależy od stopnia odparowania pure z dyni.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy należy wyjąć je na posypany mąką blat lub stolnicę i ponownie zagnieść - w razie konieczności można dodać trochę mąki - ciasto ma być gęste, ale może być trochę kleiste.
- Podzielić ciasto na małe bułeczki, obtoczyć je delikatnie w mące. Ułożyć bułeczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić do ponownego powolnego wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Piec bułeczki przez około 25 minut. Po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem, czy są w środku upieczone.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!