Puszyste bułeczki dyniowe - idealne ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami

Puszyste bułeczki dyniowe - idealne ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami
Autor: Shutterstock Za pomocą bawełnianego sznurka przeznaczonego do artykułów spożywczych (np. do sznurowania wędlin) można nadać bułeczkom kształt małych dyń.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Puszyste bułeczki dyniowe są pulchne, słonecznie żółte, a także delikatnie wilgotne dzięki dodatkowi pure z dyni. Pyszne i łatwe do przygotowania, smakują doskonale zarówno podane tylko z masłem, jak i z dodatkiem wędliny, sera lub dżemu.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 200 g pure z dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkruszyć i dokładnie wymieszać z cukrem na papkę, dodać do nich pół szklanki ciepłego mleka - wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut - można np. kubek z rozczynem wstawić do miski z ciepłą wodą.
  • Do dużej miski włożyć mąkę, pure z dyni, przyprawy, olej i jajka, wymieszać, a następnie dodać rozczyn drożdżowy.
  • Za pomocą miksera hakowego wyrobić ciasto - gdyby było zbyt gęste, dodać resztę mleka. Gęstość ciasta w dużej mierze zależy od stopnia odparowania pure z dyni.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy należy wyjąć je na posypany mąką blat lub stolnicę i ponownie zagnieść - w razie konieczności można dodać trochę mąki - ciasto ma być gęste, ale może być trochę kleiste.
  • Podzielić ciasto na małe bułeczki, obtoczyć je delikatnie w mące. Ułożyć bułeczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić do ponownego powolnego wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Piec bułeczki przez około 25 minut. Po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem, czy są w środku upieczone.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej