Prosta quiche ze szparagami - szybkie danie z piekarnika
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Quiche ze szparagami można zrobić z gotowego ciasta francuskiego lub kruchego albo na domowym kruchym spodzie. To szybkie danie każdemu przypadnie do gustu.
SKŁADNIKI
- (dla 6 osób, przygotowanie 20 minut, danie łatwe)
- 400 g gotowego ciasta francuskiego (można też zrobić kruche ciasto, według własnego przepisu)
- 2 pęczki zielonych szparagów
- kilka gałązek zielonej natki pietruszki
- 1 jogurt naturalny
- 3 jajka, małe opakowanie płynnej śmietanki
- 80 g startego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż gotowe ciasto na blasze, na papierze do pieczenia.
- Obierz szparagi, odkrawając najtwardsze części. Ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-10 minut.
- Wyjmij i ostudź pod zimną wodą, osusz ściereczką lub papierem, pokrój na części 3-4 cm.
- Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach, ułóż szparagi, posyp posiekaną natką pietruszki.
- W misce rozbełtaj jajka razem ze śmietanką, startym serem i jogurtem, posól, dodaj pieprz. Wylej tę masę na ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przez 25 minut. Masa musi być ścięta, lekko przyrumieniona.
Potrawę podawaj ciepłą.