Pizza z boczkiem i cebulą: przepis na włoskie danie z polskim akcentem

2021-03-31
Pizza z boczkiem i cebulą: przepis na włoskie danie z polskim akcentem
Autor: Shutterstock Pizza z boczkiem i cebulą - włosko-polski duet.
średni
35 min
4

Pizza z boczkiem i cebulą zapewne zadowoli wielbicieli nie tylko włoskich, ale i polskich smaków. Podejmij wyzwanie i przygotuj pizzę samodzielnie! 

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 200 dag tartej mozzarelli lub innego sera
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 150 g boczku pokrojonego w cienkie paski
  • 1 duża cebula pokrojona w pół talarki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mąkę, drożdże, oliwę, cukier, sól i wodę łączymy, zagniatamy, przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

    Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 2 części i wałkujemy na grubość pół centymetra.

    Ciasto smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy plastry boczku i cebuli i posypujemy żółtym serem.

    Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy ok. 18-20 minut.

    Po wyjęciu kroimy, polewamy oliwą i podajemy na stół.