Pizza z boczkiem i cebulą: przepis na włoskie danie z polskim akcentem
2021-03-31
średni
35 min
4
Pizza z boczkiem i cebulą zapewne zadowoli wielbicieli nie tylko włoskich, ale i polskich smaków. Podejmij wyzwanie i przygotuj pizzę samodzielnie!
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 1 opakowanie drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 200 dag tartej mozzarelli lub innego sera
- 200 ml sosu pomidorowego
- 150 g boczku pokrojonego w cienkie paski
- 1 duża cebula pokrojona w pół talarki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę, drożdże, oliwę, cukier, sól i wodę łączymy, zagniatamy, przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 2 części i wałkujemy na grubość pół centymetra.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy plastry boczku i cebuli i posypujemy żółtym serem.
Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy ok. 18-20 minut.
Po wyjęciu kroimy, polewamy oliwą i podajemy na stół.