Pizza bez drożdży i wyrastania. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę?
2023-01-17
łatwy
15 min
4
Pizza bez drożdży to wynalazek czasu kryzysu. Przepis na proszkowe ciast na pizzę, które nie musi wyrastać wygrzebaliśmy z kulinarnych zapisków początku lat 80. XX w. Pizza jest smaczna. Ciasto nie jest tak grube jak w pizzy Chicago, ale nie jest też tak cienkie jak w pizzy neapolitańskiej.
Jak smakuje ciasto na pizzę bez drożdży?
Ciasto jest na tyle zwarte, a jednocześnie delikatne, że razem z sosem i dodatkami może zastąpić pizzę z pizzerii na cieście drożdżowym. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę bez wyrastania? To proste z naszym przepisem krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 2 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła miękkiego (w temperaturze pokojowej) lub margaryny
- forma do tarty o średnicy 28 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. My użyliśmy formy do tarty.
- W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki, używając mieszadeł w formie haka. Mieszaj z małą prędkością, aż powstanie jedna kulka ciasta.
- Można to zrobić również bez miksera, wystarczy mieszać łyżką, aż powstanie kulka ciasta.
- Posyp mąką stolnicę, wałek do ciasta i dłonie, wyjmij kulę ciasta na stolnicę i oprósz mąką. Ciasto jest bardzo lepkie.
- Rozwałkuj ciasto na placek i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
- Rozłóż na cieście domowy sos do pizzy oraz ulubione dodatki i piecz przez 10-12 minut.
- Wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż trochę ostygnie i jedz do woli.