Pizza bez drożdży i wyrastania. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę?

2023-01-17
Ciasto na pizzę bez drożdży
Autor: Shutterstock Łatwe ciasto proszkowe na pizzę bez drożdży.
łatwy
15 min
4

Pizza bez drożdży to wynalazek czasu kryzysu. Przepis na proszkowe ciast na pizzę, które nie musi wyrastać wygrzebaliśmy z kulinarnych zapisków początku lat 80. XX w. Pizza jest smaczna. Ciasto nie jest tak grube jak w pizzy Chicago, ale nie jest też tak cienkie jak w pizzy neapolitańskiej. 

Jak smakuje ciasto na pizzę bez drożdży?

Ciasto jest na tyle zwarte, a jednocześnie delikatne, że razem z sosem i dodatkami może zastąpić pizzę z pizzerii na cieście drożdżowym. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę bez wyrastania? To proste z naszym przepisem krok po kroku. 

SKŁADNIKI

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła miękkiego (w temperaturze pokojowej) lub margaryny
  • forma do tarty o średnicy 28 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. My użyliśmy formy do tarty.
  • W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki, używając mieszadeł w formie haka. Mieszaj z małą prędkością, aż powstanie jedna kulka ciasta.
  • Można to zrobić również bez miksera, wystarczy mieszać łyżką, aż powstanie kulka ciasta.
  • Posyp mąką stolnicę, wałek do ciasta i dłonie, wyjmij kulę ciasta na stolnicę i oprósz mąką. Ciasto jest bardzo lepkie.
  • Rozwałkuj ciasto na placek i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
  • Rozłóż na cieście domowy sos do pizzy oraz ulubione dodatki i piecz przez 10-12 minut.
  • Wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż trochę ostygnie i jedz do woli.