Pikantne kruche ciasteczka - przepis na ciasteczka do piwa, wina, dipów
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Pikantne kruche ciasteczka to doskonały dodatek do imprezowych napojów a także do dipów, serów, sosów. Sprawdzą się zamiast czipsów, chrupek i innych mniej zdrowych przekąsek, pełnych konserwantów. Polecamy nasz sprawdzony, stary przepis!
Poznaj przepisy na inne wytrawne wypieki:
Niemiecki placek cebulowy - idealny dodatek do młodego wina
Tarta ze szpinakiem i serem feta - przepis Ewy Wachowicz
Chlebek pizza: przepis na chleb nadziewany dodatkami do pizzy
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 7-8 plasterków drobno pokrojonej wędzonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i dokładnie posiekać.
- Rozbić 2 jajka, połączyć ze śmietaną i dodać do mąki z masłem.
- Usmażyć wędzonkę na mocnym ogniu - do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Tłuszcz odlać, a skwarki, po wystudzeniu, dodać do ciasta. Zagnieść, uformować w wałek o średnicy 5 cm i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
- Po wyjęciu odcinać z wałka niezbyt grube krążki i układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
- Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180ºC na złoty kolor (nie dłużej niż 15 minut).