Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą
2021-03-29
średni
60 min
4
Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą to propozycja aromatycznej jarskiej zapiekanki. Puszyste puree ziemniaczane przełożone pieczarkami i rybą to propozycja na obiad lub kolację.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki mleka
- łyżka masła
- 2 jajka
- odrobina przyprawy typu Vegeta
- sól
- 2 łyżki tłuszczu
- 15 dag pieczarek
- 20 dkg wędzonej ryby
- łyżka tartej bułki
- łyżka tartego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i utrzeć z masłem i mlekiem na puree.
- Kiedy masa przestygnie dodać jajka i ponownie utrzeć, przyprawić solą, pieprzem i jarzynką.
- Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Połowę masy ziemniaczanej włożyć do formy i wyrównać.
- Na warstwę ziemniaków posypać równomiernie drobno posiekane mięso ryby i podsmażone na tłuszczu pieczarki.
- Przykryć pozostałą masą, posypać żółtym serem i skropić masłem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.