Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami: łatwy przepis na codzienne gotowanie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami to obfite i pyszne danie uwielbiane przez moją rodzinę. Czasem przygotowuję taką zapiekankę z wyprzedzeniem. Po powrocie z pracy wstawiam do piekarnika i po 30 minutach gotowe. Ten łatwy przepis przydał się mnie, przyda się również Wam. I bardzo ułatwi codzienne gotowanie!
SKŁADNIKI
- 500 g suchego makaronu, krótkie formy, dowolny kształt
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 200 g startego sera mozzarella lub innego topliwego sera
- 200-300 g mrożonych różyczek brokułów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, w sumie około 300 g ryby
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1/4 szklanki startego sera twardego np. parmezanu
- 2 łyżki stopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w bulionie drobiowym. Będzie smaczniejszy. Gotować o 1 minutę krócej, niż podaje do producent na opakowaniu makaronu.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 4 minut.
- Dodać mąkę i smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać mleko i mieszając intensywnie doprowadzić do wrzenia.
- Dodać starty ser i mieszać do rozpuszczenia.
- Gdy ser się rozpuści dodać zamrożone różyczki brokułu oraz kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy. Wreszcie dodać odcedzony makaron i wymieszać.
- Makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Tartą bułkę wymieszać z tartym serem i przestudzonym masłem topionym. Powstanie rodzaj kruszonki, którą posypać zapiekankę.
- Zapiekankę wstawić na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 20-30 minut.
- Podawać po lekkim przestudzeniu.