Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami: łatwy przepis na codzienne gotowanie

Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami: łatwy przepis na codzienne gotowanie
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami to obfite i pyszne danie uwielbiane przez moją rodzinę. Czasem przygotowuję taką zapiekankę z wyprzedzeniem. Po powrocie z pracy wstawiam do piekarnika i po 30 minutach gotowe. Ten łatwy przepis przydał się mnie, przyda się również Wam. I bardzo ułatwi codzienne gotowanie!

SKŁADNIKI

  • 500 g suchego makaronu, krótkie formy, dowolny kształt
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g startego sera mozzarella lub innego topliwego sera
  • 200-300 g mrożonych różyczek brokułów
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, w sumie około 300 g ryby
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/4 szklanki startego sera twardego np. parmezanu
  • 2 łyżki stopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w bulionie drobiowym. Będzie smaczniejszy. Gotować o 1 minutę krócej, niż podaje do producent na opakowaniu makaronu. 
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 4 minut. 
  • Dodać mąkę i smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać mleko i mieszając intensywnie doprowadzić do wrzenia. 
  • Dodać starty ser i mieszać do rozpuszczenia. 
  • Gdy ser się rozpuści dodać zamrożone różyczki brokułu oraz kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy. Wreszcie dodać odcedzony makaron i wymieszać. 
  • Makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
  • Tartą bułkę wymieszać z tartym serem i przestudzonym masłem topionym. Powstanie rodzaj kruszonki, którą posypać zapiekankę.
  • Zapiekankę wstawić na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 20-30 minut. 
  • Podawać po lekkim przestudzeniu. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej