Makaron zapiekany z kiełbasą: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Makaron zapiekany to doskonały pomysł na wykorzystanie wszelkich resztek - na przykłąd zbyt dużej ilości ugotowanego makaronu, kawałków wędlin, warzyw. Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste. Zamiast kiełbasy można dodać inne składniki, np. mięso z drobiu, boczek albo tuńczyka z puszki.
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania makaronu np. kokardki
- pęto kiełbasy (może być zwyczajna)
- około 10 dag startego, żółtego sera
- szklanka soku pomidorowego
- pół łyżki ziół: bazylii i oregano
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować “al dente” (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić.
- Kiełbasę pokroić w kosteczkę.
- Przygotować sos - z sokiem pomidorowym wymieszać roztarte zioła, pieprz i sól.
- Oliwę rozsmarować na dnie naczynia, w którym zamierzamy przygotować zapiekankę.
- Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znowu makaron itd.
- Całość polać sosem pomidorowym i posypać serem.
- Wstawić do nagrzanego (200ºC) piekarnika na około 30 minut.