Lazania z porem i soczewicą - obłędny pomysł na pyszny obiad
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Lazania z porem i soczewicą jest pyszna, bardzo sycąca i niezwykle wyrazista. Spora ilość pora nadaje nadzieniu ciekawego, ostrego smaku, mięso i soczewica sprawiają, że po porcji takiej zapiekanki przez wiele godzin nie odczuwamy głodu.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu do lazanii
- 300 g mięsa mielonego
- 0,5 kg porów (tylko białe części)
- 100 g czerwonej soczewicy
- 100 g serka topionego
- 150 ml kremówki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory oczyścić i dokładnie opłukać, pokroić w talarki.
- Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć na nim mięso. następnie dodać pory i podlać szklanką wody.
- Dołożyć soczewicę i gotować pod przykryciem ok 5 minut.
- Koncentrat pomidorowy rozmieszać z 4-5 łyżkami wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i wlać do mięsa.
- Całość gotować jeszcze do 10 minut. W tym czasie w garnku zagotować wodę i wrzucić do niej na 3 min. makaron.
- Odcedzić płaty makaronu, odłożyć na chwilę na lnianą ściereczkę, aby odparowały.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, układać w nim na przemian makaron i farsz. Ostatnią warstwę powinien stanowić farsz.
- Serek i śmietanę zmiksować na jednolitą masę i zalać nią zapiekankę. Piec ok 30 min w 200 st.C.