Lazania z porem i soczewicą - obłędny pomysł na pyszny obiad

2021-03-29
Lazania z soczewicą i porem - obłędny pomysł na pyszny obiad
Autor: Shutterstock Lazania z soczewicą i porem jest pożywna i bardzo smaczna.
łatwy
50 min
4

Lazania z porem i soczewicą jest pyszna, bardzo sycąca i niezwykle wyrazista. Spora ilość pora nadaje nadzieniu ciekawego, ostrego smaku, mięso i soczewica sprawiają, że po porcji takiej zapiekanki przez wiele godzin nie odczuwamy głodu.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu do lazanii
  • 300 g mięsa mielonego
  • 0,5 kg porów (tylko białe części)
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g serka topionego
  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory oczyścić i dokładnie opłukać, pokroić w talarki. 
  • Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć na nim mięso. następnie dodać pory i podlać szklanką wody.
  • Dołożyć soczewicę i gotować pod przykryciem ok 5 minut.
  • Koncentrat pomidorowy rozmieszać z 4-5 łyżkami wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i wlać do mięsa.
  • Całość gotować jeszcze do 10 minut. W tym czasie w garnku zagotować wodę i wrzucić do niej na 3 min. makaron.
  • Odcedzić płaty makaronu, odłożyć na chwilę na lnianą ściereczkę, aby odparowały.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, układać w nim na przemian makaron i farsz. Ostatnią warstwę powinien stanowić farsz.
  • Serek i śmietanę zmiksować na jednolitą masę i zalać nią zapiekankę. Piec ok 30 min w 200 st.C.