Lazania z indykiem: przepis na pyszne danie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Lazania z indykiem jest pyszna i nie ma zbyt dużo kalorii. W czasie sylwestrowej imprezy, którą organizujesz w domu, nie może zabraknąć ciepłego dania. Lazania z indykiem i szparagami to propozycja idealna dla łakomczuchów dbających o linię.
SKŁADNIKI
- 50 dag piersi indyka
- paczka lazanii
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 i 1/3 mleka 0 proc. tłuszczu
- 20 dag groszku z puszki, odsączonego
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 5 dużych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 80 dag zblanszowanych szparagów (mogą być z puszki, ale odsączone)
- 6-8 plasterków sera żółtego light
- 2-4 łyżki startego parmezanu
- granulowany czosnek
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso indyka ugotuj i pokrój w kostki.
- Płaty lazanii ugotuj i odcedź.
- Przygotuj sos: rozprowadź mąkę kukurydzianą w małej ilości mleka. Dodaj resztę mleka, zagotuj. Dodaj zmiksowany lub przetarty przez sito groszek. Gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Uduś na średnim ogniu posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.
- Posmaruj olejem formę (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm). Wlej na nią połowę sosu.
- Następnie warstwami układaj płaty lazanii, mięso indyka, cebulę z pieczarkami, szparagi. Każdą warstwę posyp odrobiną soli i pieprzu, bazylią i oregano oraz granulowanym czosnkiem.
- Na ostatnią warstwę płatów lazanii wylej pozostały sos, połóż plastry sera żółtego i posyp parmezanem, bazylią i oregano.
- Piecz bez przykrycia w temperaturze ok. 200 st. C przez 35-40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim lazanię jeszcze przez 10 minut.