Lazania z indykiem: przepis na pyszne danie

2021-03-29
Lazania z indykiem: przepis na pyszne sylwestrowe danie
Autor: Shutterstock Lazania z indykiem niskokaloryczne i smaczne danie, które zachwyci łasuchów dbających o linię.
łatwy
40 min
4

Lazania z indykiem jest pyszna i nie ma zbyt dużo kalorii. W czasie sylwestrowej imprezy, którą organizujesz w domu, nie może zabraknąć ciepłego dania. Lazania z indykiem i szparagami to propozycja idealna dla łakomczuchów dbających o linię.

SKŁADNIKI

  • 50 dag piersi indyka
  • paczka lazanii
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 i 1/3 mleka 0 proc. tłuszczu
  • 20 dag groszku z puszki, odsączonego
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 5 dużych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 80 dag zblanszowanych szparagów (mogą być z puszki, ale odsączone)
  • 6-8 plasterków sera żółtego light
  • 2-4 łyżki startego parmezanu
  • granulowany czosnek
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso indyka ugotuj i pokrój w kostki.
  • Płaty lazanii ugotuj i odcedź.
  • Przygotuj sos: rozprowadź mąkę kukurydzianą w małej ilości mleka. Dodaj resztę mleka, zagotuj. Dodaj zmiksowany lub przetarty przez sito groszek. Gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej. Uduś na średnim ogniu posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.
  • Posmaruj olejem formę (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm). Wlej na nią połowę sosu.
  • Następnie warstwami układaj płaty lazanii, mięso indyka, cebulę z pieczarkami, szparagi. Każdą warstwę posyp odrobiną soli i pieprzu, bazylią i oregano oraz granulowanym czosnkiem.
  • Na ostatnią warstwę płatów lazanii wylej pozostały sos, połóż plastry sera żółtego i posyp parmezanem, bazylią i oregano.
  • Piecz bez przykrycia w temperaturze ok. 200 st. C przez 35-40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim lazanię jeszcze przez 10 minut.