Lasagne z ziemniaków: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zaskocz bliskich nietypową lasagne z ziemniaków - jest prosta w przygotowaniu, tania, a co najważniejsze smaczna. Jej zaletą jest także to, że jest zrobiona z samych warzyw, a przez to zdrowa!
SKŁADNIKI
- 20 dag obgotowanych na półmiękko ziemniaków,
- 20 dag cukinii,
- 10 dag pomidorów,
- 15 dag startego żółtego sera
- Sos beszamelowy:
- 10 dag masła,
- 10 dag maki,
- 1 litr mleka,
- liść laurowy,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztopić masło, dodać mąkę, gorące mleko i liść laurowy, dokładnie wymieszać i zagotować. Zgęstniały sos beszamelowy doprawić solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć naprzemiennie pokrojone w talarki ziemniaki, cukinię i pomidory.
- Zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym żółtym serem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec ok. 15 min.