Kusa machszi blaban - przepis na warstwowe danie z cukinii z wołowiną

2021-03-29
Kusa machszi blaban: przepis na warstwową zapiekankę
Autor: Shutterstock Zapiekanka warstwowa z cukinii, wołowego mięsa mielonego i warzyw to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. 
średni
50 min
4

Uwielbiasz wschodnią kuchnię i poszukujesz nowych przepisów? Proponujemy Kusa machszi blaban czyli nadziewaną cukinię zalewaną labanem. Doskonałe połączenie warzyw, mięsa oraz migdałów sprawi, że ta potrawa zagości w Twoim obiadowym menu na stałe. W programie UGOTOWANI zrobiła prawdziwą furorę. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • duża cukinia
  • papryka: czerwona, pomarańczowa, zielona i żółta
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 marchewka
  • 50 dag wołowego  mięsa mielonego
  • 50 dag pieczarek
  • 10 dag migdałów
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz czosnkowy
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni smażymy mięso wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Po kilku minutach dodajemy do niego migdały i dalej smażymy. Na tej samej patelni smażymy również pokrojoną w plastry cukinię.
  • Na drugiej patelni smażymy wszystkie papryki pokrojone w kostkę i przyprawione solą oraz pieprzem.
  • W trzecim naczyniu smażymy pieczarki.
  • W rondelku gotujemy ryż wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchewką.
  • Kroimy pomidory.
  • Przygotowujemy średniej wielkości garnek i posypujemy jego dno majerankiem, a następnie warstwowo układamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki: najpierw cukinię, potem mięso, następnie ryż, paprykę, pomidory i na końcu pieczarki. Całość mocno uklepujemy drewnianą łyżką.
Redakcja
więcej