Kusa machszi blaban - przepis na warstwowe danie z cukinii z wołowiną
2021-03-29
średni
50 min
4
Uwielbiasz wschodnią kuchnię i poszukujesz nowych przepisów? Proponujemy Kusa machszi blaban czyli nadziewaną cukinię zalewaną labanem. Doskonałe połączenie warzyw, mięsa oraz migdałów sprawi, że ta potrawa zagości w Twoim obiadowym menu na stałe. W programie UGOTOWANI zrobiła prawdziwą furorę. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- duża cukinia
- papryka: czerwona, pomarańczowa, zielona i żółta
- 2 szklanki ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 marchewka
- 50 dag wołowego mięsa mielonego
- 50 dag pieczarek
- 10 dag migdałów
- ostra papryka
- sól
- pieprz czarny
- pieprz czosnkowy
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni smażymy mięso wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Po kilku minutach dodajemy do niego migdały i dalej smażymy. Na tej samej patelni smażymy również pokrojoną w plastry cukinię.
- Na drugiej patelni smażymy wszystkie papryki pokrojone w kostkę i przyprawione solą oraz pieprzem.
- W trzecim naczyniu smażymy pieczarki.
- W rondelku gotujemy ryż wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchewką.
- Kroimy pomidory.
- Przygotowujemy średniej wielkości garnek i posypujemy jego dno majerankiem, a następnie warstwowo układamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki: najpierw cukinię, potem mięso, następnie ryż, paprykę, pomidory i na końcu pieczarki. Całość mocno uklepujemy drewnianą łyżką.