Kulebiak: łatwy przepis na wigilijnego kulebiaka
2021-03-29
średni
90 min
4
Wigilijny barszcz wymaga dodatków. Jeśli nie masz ochoty zrobić uszek, przygotuj kulebiak. Podajemy łatwy przepis na kulebiak z farszem z kapusty i grzybów.
SKŁADNIKI
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka, 1 białko
- łyżeczka soli
- 450 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- gruba sól i kminek do posypania kulebiaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę ugotować i odcedzić, pieczarki pokroić i udusić na maśle, cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.
- W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką.
- Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.
- Do większej miski nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę z ciastem do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
- Kiedy ilość ciasta podwoi się, wyjąć je na stolnicę i lekko rozrobić. Podzielić ciasto dwie części, rozwałkować dwa okrągłe placki.
- Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszym plackiem, nałożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać solą i kminkiem.
- Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.