Kremowa zapiekanka ziemniaczana - prawdziwa delicja za grosze!

Kremowa zapiekanka ziemniaczana ma aksamitną konsystencję, ale dość wyrazisty smak. Pięknie się też prezentuje. Na dodatek kosztuje grosze, a nakarmi rodzinę.
1 kg ziemniaków
2 duże jaja
200 ml śmietanki
100 ml mleka
1-2 łyżki masła
kawałek chudej kiełbasy (ok. 200 g)
200 g startego sera żółtego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
parę gałązek świeżego tymianku (lub ok. pół łyżeczki suszonego)
3-4 łyżki kukurydzy z puszki - opłukanej i odsączonej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonym wrzątku z 3 łyżkami mleka, ząbkami czosnku i 1 listkiem laurowym, przez ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, kiełbasę w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
Ziemniaki odcedzić, 2/3 zgnieść na puree, pozostałe pokroić w cieniutkie plasterki. Zgniecione i lekko przestudzone ziemniaki doprawić solą, pieprzem, dodać cebulkę i kiełbasę.
W miseczce rozkłócić jajka ze śmietanką i mlekiem, odrobinę posolić, doprawić gałką, dodać połowę sera.
Połowę tej masy połączyć z puree ziemniaczanym. Masę włożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać tymiankiem, ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków i wylać resztę masy jajecznej. Można jeszcze wierzch posypać serem.
Zapiekać w 180 stopniach przez ok 40 minut.