Kremowa zapiekanka ziemniaczana - prawdziwa delicja za grosze!
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kremowa zapiekanka ziemniaczana ma aksamitną konsystencję, ale dość wyrazisty smak. Pięknie się też prezentuje. Na dodatek kosztuje grosze, a nakarmi rodzinę.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże jaja
- 200 ml śmietanki
- 100 ml mleka
- 1-2 łyżki masła
- kawałek chudej kiełbasy (ok. 200 g)
- 200 g startego sera żółtego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- parę gałązek świeżego tymianku (lub ok. pół łyżeczki suszonego)
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki - opłukanej i odsączonej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonym wrzątku z 3 łyżkami mleka, ząbkami czosnku i 1 listkiem laurowym, przez ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.
- Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, kiełbasę w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
- Ziemniaki odcedzić, 2/3 zgnieść na puree, pozostałe pokroić w cieniutkie plasterki. Zgniecione i lekko przestudzone ziemniaki doprawić solą, pieprzem, dodać cebulkę i kiełbasę.
- W miseczce rozkłócić jajka ze śmietanką i mlekiem, odrobinę posolić, doprawić gałką, dodać połowę sera.
- Połowę tej masy połączyć z puree ziemniaczanym. Masę włożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać tymiankiem, ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków i wylać resztę masy jajecznej. Można jeszcze wierzch posypać serem.
- Zapiekać w 180 stopniach przez ok 40 minut.