Kremowa zapiekanka ziemniaczana - prawdziwa delicja za grosze!

2021-03-03
Anna Śmiałek
Kremowa zapiekanka ziemniaczana - prawdziwa delicja za grosze!
Autor: Shutterstock Kremowa zapiekanka z ziemniaczanego puree, z dodatkiem śmietanki i jaj.
łatwy
45 min
4

Kremowa zapiekanka ziemniaczana ma aksamitną konsystencję, ale dość wyrazisty smak. Pięknie się też prezentuje. Na dodatek kosztuje grosze, a nakarmi rodzinę.

Składniki

1 kg ziemniaków

2 duże jaja

200 ml śmietanki

100 ml mleka

1-2 łyżki masła

kawałek chudej kiełbasy (ok. 200 g)

200 g startego sera żółtego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 listek laurowy

parę gałązek świeżego tymianku (lub ok. pół łyżeczki suszonego)

3-4 łyżki kukurydzy z puszki - opłukanej i odsączonej

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonym wrzątku z 3 łyżkami mleka, ząbkami czosnku i 1 listkiem laurowym, przez ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.

Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, kiełbasę w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.

Ziemniaki odcedzić, 2/3 zgnieść na puree, pozostałe pokroić w cieniutkie plasterki. Zgniecione i lekko przestudzone ziemniaki doprawić solą, pieprzem, dodać cebulkę i kiełbasę.

W miseczce rozkłócić jajka ze śmietanką i mlekiem, odrobinę posolić, doprawić gałką, dodać połowę sera.

Połowę tej masy połączyć z puree ziemniaczanym. Masę włożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać tymiankiem, ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków i wylać resztę masy jajecznej. Można jeszcze wierzch posypać serem.

Zapiekać w 180 stopniach przez ok 40 minut.