Kremowa zapiekanka ziemniaczana - prawdziwa delicja za grosze!

Kremowa zapiekanka ziemniaczana - prawdziwa delicja za grosze!
Autor: Shutterstock Kremowa zapiekanka z ziemniaczanego puree, z dodatkiem śmietanki i jaj.
łatwy
45 min
4

Kremowa zapiekanka ziemniaczana ma aksamitną konsystencję, ale dość wyrazisty smak. Pięknie się też prezentuje. Na dodatek kosztuje grosze, a nakarmi rodzinę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże jaja
  • 200 ml śmietanki
  • 100 ml mleka
  • 1-2 łyżki masła
  • kawałek chudej kiełbasy (ok. 200 g)
  • 200 g startego sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • parę gałązek świeżego tymianku (lub ok. pół łyżeczki suszonego)
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki - opłukanej i odsączonej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonym wrzątku z 3 łyżkami mleka, ząbkami czosnku i 1 listkiem laurowym, przez ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.
  • Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, kiełbasę w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
  • Ziemniaki odcedzić, 2/3 zgnieść na puree, pozostałe pokroić w cieniutkie plasterki. Zgniecione i lekko przestudzone ziemniaki doprawić solą, pieprzem, dodać cebulkę i kiełbasę.
  • W miseczce rozkłócić jajka ze śmietanką i mlekiem, odrobinę posolić, doprawić gałką, dodać połowę sera.
  • Połowę tej masy połączyć z puree ziemniaczanym. Masę włożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posypać tymiankiem, ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków i wylać resztę masy jajecznej. Można jeszcze wierzch posypać serem.
  • Zapiekać w 180 stopniach przez ok 40 minut.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej