Kapusta włoska zapiekana z kiełbasą i ziemniakami: obłędnie pyszna zapiekanka
2021-03-30
łatwy
30 min
4
Kapusta włoska zapiekana z kiełbasą i ziemniakami to pyszne danie, które z radością zjecie na obiad lub kolację. Część składników można przygotować z wyprzedzeniem, albo użyć pozostałości ziemniaków z poprzedniego dnia. To naprawdę proste i szalenie pyszne danie!
Macie apetyt na więcej? Oto kilka wybornych przepisów na zapiekanki, które urozmaicą Wasze kolacje na ciepło:
Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem
Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego
Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi
Kurczak zapiekany ze świeżymi pomidorami, cebulą i czarnymi oliwkami
Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych
SKŁADNIKI
- 600 g ziemniaków
- 300 g kapusty włoskiej
- 300 g frankfuterek lub innych cienkich kiełbasek
- 100 g startego twardego sera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółtko jajka
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml białego wina
- 400 ml mleka
- sól wędzona
- czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 2 mm, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.
- Kapustę włoską, po usunięcia głąba, poszatkuj, a następnie blanszuj przez około 3-5 minut w gorącej wodzie.
- Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawy. Dodaj mąkę, następnie dodaj bulion, wino i mleko i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
- Dodaj 2/3 startego sera, zdejmij z ognia i mieszaj, aż ser się rozpuści. Następnie, jeśli sos nie jest zbyt gorący, wmieszaj żółtko. Dopraw solą i cytryną.
- Kapustę włoską, plastry ziemniaków i pokrojone na kawałki frankfuterki, układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przykryj odrobiną sosu i powtarzaj ten proces, aż składniki się zużyją. Na koniec polej sosem i rozprowadź resztę sera na wierzchu.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wstaw naczynie do piekarnika i piecz około 30-40 minut, do zrumienienia wierzchu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?