Kapusta włoska zapiekana z kiełbasą i ziemniakami: obłędnie pyszna zapiekanka

Kapusta włoska zapiekana z kiełbasą i ziemniakami: obłędnie pyszna zapiekanka
Autor: Shutterstock Zapiekana kapusta włoska z ziemniakami i kiełbaskami - doskonały patent na obiado-kolację
łatwy
30 min
4

Kapusta włoska zapiekana z kiełbasą i ziemniakami to pyszne danie, które z radością zjecie na obiad lub kolację. Część składników można przygotować z wyprzedzeniem, albo użyć pozostałości ziemniaków z poprzedniego dnia. To naprawdę proste i szalenie pyszne danie!

Macie apetyt na więcej? Oto kilka wybornych przepisów na zapiekanki, które urozmaicą Wasze kolacje na ciepło:

Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem

Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego

Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi

Kurczak zapiekany ze świeżymi pomidorami, cebulą i czarnymi oliwkami

Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych

SKŁADNIKI

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g kapusty włoskiej
  • 300 g frankfuterek lub innych cienkich kiełbasek
  • 100 g startego twardego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółtko jajka
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina
  • 400 ml mleka
  • sól wędzona
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 2 mm, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.
  • Kapustę włoską, po usunięcia głąba, poszatkuj, a następnie blanszuj przez około 3-5 minut w gorącej wodzie.
  • Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawy. Dodaj mąkę, następnie dodaj bulion, wino i mleko i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj 2/3 startego sera, zdejmij z ognia i mieszaj, aż ser się rozpuści. Następnie, jeśli sos nie jest zbyt gorący, wmieszaj żółtko. Dopraw solą i cytryną.
  • Kapustę włoską, plastry ziemniaków i pokrojone na kawałki frankfuterki, układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przykryj odrobiną sosu i powtarzaj ten proces, aż składniki się zużyją. Na koniec polej sosem i rozprowadź resztę sera na wierzchu.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wstaw naczynie do piekarnika i piecz około 30-40 minut, do zrumienienia wierzchu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej