Jesienna zapiekanka ziemniaczana: przepis na zdrowe i tanie danie
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Na przełomie lata i jesieni, gdy warzywa są najsmaczniejsze, warto wykorzystać je kulinarnie. Idealnym pomysłem na to są zapiekanki - na przykład ziemniaki idealnie komponują się z innymi warzywami i świetnie smakują zapiekane. Wypróbujcie nasz przepis na jesienną zapiekankę ziemniaczaną!
SKŁADNIKI
- 3 średnie ziemniaki
- 4 średnie pomidory
- bakłażan
- szynka parmeńska (albo inna - wędzona)
- garść orzechów włoskich
- kilka listków laurowych
- szczypta ostrej papryki w proszku
- zioła (bazylia, tymianek, oregano)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Bakłażana i pomidory umyj i pokrój w cienkie plastry.
- Podłużną foremkę (np. keksową) wysmaruj oliwą. Ułóż po kolei: plasterki ziemniaków, pomidorów, szynkę, bakłażany. Uwaga! Ważne, żeby produkty były poukładane dokładnie w tej kolejności! Całą blachę należy ściśle wypełnić składnikami. Ważne, żeby nie było przerw.
- Zapiekankę posyp orzechami włoskimi. Pomiędzy włóż kilka listków laurowych. Całość posyp ziołami, papryczką, pieprzem, solą i skrop oliwą. Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz 30 minut.