Grecka zapiekanka z mielonej wołowiny i bakłażana

2021-03-29
Tomasz Jakubiak
Grecka zapiekanka z mielonej wołowiny i bakłażana
Autor: mat. pras. Hochland Grecka zapiekanka z mielonej wołowiny i bakłażana
łatwy
45 min
4

Grecka zapiekanka z mielonej wołowiny, pasty sezamowej, bakłażana i serka Hochland PIATO to prosty sposób na przepyszne danie. Wypróbuj oryginalny przepis na zapiekankę przygotowany przez Tomasza Jakubiaka.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 300 g ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • cebula
  • 4 pomidory malinowe
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu wieprzowego
  • 2 łyżki pasty sezamowej „Tahini”
  • 300 g serka Hochland PIATO z papryczką chili i bazylią
  • łyżeczka kminku rzymskiego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki jogurtu
  • 5 łyżek masła
  • mięta i sok z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj na półtwardo i pokrój w grubą kostkę. W podobną kostkę pokrój bakłażana, pomidora i cebulę.
  • Na 3 łyżkach masła przesmaż bakłażana, cebulę i ziemniaki. Dopraw kminkiem i papryką. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidora i wymieszaj. Dodaj również pastę sezamową i jogurt, a następnie dopraw.
  • Wołowinę przesmaż na pozostałym maśle i dodaj bulion. Duś, aż zmniejszy swoją objętość. Wołowinę posól, ale delikatnie gdyż serek Hochland PIATO sam w sobie jest słony.
  • Na dno brytfanki wysyp warzywa, na nie mięso, całość posmaruj warstwą serka PIATO i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
  • Gotową zapiekankę po wyjęciu posyp posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny. Smacznego!
Tomasz Jakubiak