Grecka zapiekanka z mielonej wołowiny i bakłażana
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Grecka zapiekanka z mielonej wołowiny, pasty sezamowej, bakłażana i serka Hochland PIATO to prosty sposób na przepyszne danie. Wypróbuj oryginalny przepis na zapiekankę przygotowany przez Tomasza Jakubiaka.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 300 g ziemniaków
- 2 bakłażany
- cebula
- 4 pomidory malinowe
- 4 ząbki czosnku
- szklanka bulionu wieprzowego
- 2 łyżki pasty sezamowej „Tahini”
- 300 g serka Hochland PIATO z papryczką chili i bazylią
- łyżeczka kminku rzymskiego
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżki jogurtu
- 5 łyżek masła
- mięta i sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj na półtwardo i pokrój w grubą kostkę. W podobną kostkę pokrój bakłażana, pomidora i cebulę.
- Na 3 łyżkach masła przesmaż bakłażana, cebulę i ziemniaki. Dopraw kminkiem i papryką. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidora i wymieszaj. Dodaj również pastę sezamową i jogurt, a następnie dopraw.
- Wołowinę przesmaż na pozostałym maśle i dodaj bulion. Duś, aż zmniejszy swoją objętość. Wołowinę posól, ale delikatnie gdyż serek Hochland PIATO sam w sobie jest słony.
- Na dno brytfanki wysyp warzywa, na nie mięso, całość posmaruj warstwą serka PIATO i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Gotową zapiekankę po wyjęciu posyp posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny. Smacznego!