Francuska tarta z dynią i karmelizowaną cebulą: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na prostą i pożywną tartę z ciasta francuskiego - pieczona dynia w towarzystwie słodkawej czerwonej cebuli i intensywnego w smaku koziego sera. Idealny przepis na zdrowy lunch! Podajemy dobry przepis na francuską dyniową tartę.
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g obranej dyni
- 150 g koziego serka
- 2 spore czerwone cebule
- 3 jajka
- 200 g śmietany 18-procentowej
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokrój w kostkę ok. 2 cm i piecz w piekarniku w temp. 180°C ok. 20 minut, aż będzie miękka.
- Cebulę pokrój w piórka i podduś na oliwie. Gdy będzie miękka, dodaj ocet balsamiczny i duś jeszcze 3-4 min. Pod koniec dodaj tymianek i cukier.
- Formę do tarty nasmaruj masłem i posyp mąką. Rozłóż na niej ciasto francuskie, nakłuj je widelcem i odetnij niepotrzebne krawędzie.
- Na cieście rozłóż kawałki dyni, karmelizowaną cebulę i pokruszony ser kozi.
- Jajka roztrzep ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku i tą masą zalej dynię.
- Posyp pozostałym tymiankiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 40 min w temp. 190°C.