Efektowne muszle nadziewane mięsem mielonym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Muszle nadziewane mięsem mielonym to efektowna potrawa z kuchni włoskiej. Wbrew pozorom muszle nie jest trudno przygotować, a ta odrobina wysiłku, którą trzeba włożyć w nadziewanie każdej makaronowej muszelki sowicie się opłaci, bo to danie nie tylko super smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealne ciepłe danie na imprezę!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 20 sztuk dużych muszli makaronowych
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kulka mozzarelli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- zioła prowansalskie
- mielona słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
- Cebulę i ząbek czosnku posiekaj, zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Gdy cebula zmięknie, dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, ostrą i słodką mieloną papryką. Smaż do miękkości i zbrązowienia mięsa ok. 10 minut, stale mieszając.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubym oczku, połowę wsyp do mięsa mielonego i wymieszaj.
- Pomidory z puszki zmiksuj z drugim, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i połową szklanki wody.
- Połowę sosu wylej na dno naczynia żaroodpornego. Przygotowanym farszem nadziewaj muszle i układaj w naczyniu, na warstwie sosu. Wylej pozostały sos. Danie zapiekaj ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia muszle posyp pozostałą mozzarellą. Podawaj na ciepło.