Drożdżowe bułeczki nadziewane grzybami: przepis
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Drożdżowe bułeczki z grzybami to świetny dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale też doskonała przekąska na drugie śniadania czy lunch. Warto wypróbować nasz przepis na pyszne bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane grzybowym farszem!
SKŁADNIKI
- 10 dag dowolnych suszonych grzybów,
- olej,
- 10 dag cukru,
- 45 dag mąki pszennej,
- 3 duże cebule,
- 5 dag drożdży,
- sól,
- masło do smarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozprowadzić w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Olej utrzeć z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać i wsypać resztę mąki. Wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny.
- Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować je do miękkości, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać.
- Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilkę.
- Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym. Odstawić na około 30 minut.
- Piec na złocisty kolor na blasze posmarowanej masłem.