Drożdżowe bułeczki nadziewane grzybami: przepis

2021-03-29
Drożdżowe bułeczki nadziewane grzybami: przepis
Autor: Shutterstock Drożdżowe bułeczki można nadziewać na wytrawnie - np. farszem z suszonych grzybów
łatwy
45 min
4

Drożdżowe bułeczki z grzybami to świetny dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale też doskonała przekąska na drugie śniadania czy lunch. Warto wypróbować nasz przepis na pyszne bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane grzybowym farszem!

SKŁADNIKI

  • 10 dag dowolnych suszonych grzybów,
  • olej,
  • 10 dag cukru,
  • 45 dag mąki pszennej,
  • 3 duże cebule,
  • 5 dag drożdży,
  • sól,
  • masło do smarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozprowadzić w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Olej utrzeć z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać i wsypać resztę mąki. Wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny.
  • Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować je do miękkości, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać.
  • Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilkę.
  • Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym. Odstawić na około 30 minut.
  • Piec na złocisty kolor na blasze posmarowanej masłem.
Redakcja
więcej