Domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Przychodzi niedziela, pora na domowe pieczenie. Co wtedy zrobić? Najlepiej pizzę. Ciasto wystarczy przygotować dzień wcześniej. Można przygotować więcej i surowe zamrozić. Za taką pizzę na cienkim i chrupiącym cieście bliscy będą was kochać jeszcze bardziej.
A może chleb własnej produkcji? Sprawdź >>>
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki soli kuchennej
- 3/4 szklanki wody plus 1 1/2 łyżeczki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Dodatki:
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- plasterki salami, pieczarek, cebuli lub co tam jest w lodówce
- 1 szklanka sera tartego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie suche składniki ciasta wrzuć do misy malaksera. Zamieszaj.
- Dodaj wodę i miksuj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przy założonej pokrywie i pracującej maszynie dodać olej cienkim strumieniu i mieszać dalej, aż olej zostanie równomiernie wmieszany do ciasta.
- Rozłóż ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy i zagniata, aż będzie gładkie i lśniące. Robot kuchenny już wykonał za ciebie większość zagniatania.
- Włóż całą kulę ciasta do zamykanej na suwak torby foliowej i włóż do lodówki na całą noc.
- Około pół godziny przed pieczeniem pizzy, włóż kamień do pieczenia do piekarnika i podgrzej go do 220°C.
- Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie kulki i pozostaw na stolnicy, aby się ogrzało do temperatury pokojowej. W międzyczasie wytnij dwa kwadraty pergaminu o wielkości kamienia do pieczenia.
- Podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj każdą na lekko oprószonej mąką powierzchni do średnicy około 25 cm. Umieść je na pergaminie.
- Na każdą z nich wylej około pół szklanki sosu pomidorowego, rozprowadź po powierzchni, dodaj ulubione dodatki, salami, pieczarki, cebulę i posyp serem.
- Wstaw pierwszą pizzę do piekarnika, prosto na gorący kamień do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut lub do zrumienienia. To samo powtórz z drugim plackiem.
- Podawaj szybko, ponieważ ta pizza nie pozostaje długo ciepła (w przeciwieństwie do pizzy na grubym cieście).
- Podczas pieczenia drugiej pizzy zwykle zdążymy już zjeść pierwszą. Smacznego!