Cykorie zapiekane z szynką i serem [przepis]
2021-03-29
średni
35 min
4
Cykorie zapiekane z szynką i sosem serowym to tradycyjne danie belgijskie. Kupując produkty, wybieraj tylko główki cykorii o bladych liściach - będą miały mniej goryczy. Pieczenie i duszenie także sprawi, że gorzki smak tego warzywa prawie nie będzie wyczuwalny. Podajemy przepis na pyszne danie z cykorią w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 6 cykorii
- 6 plastrów szynki
- ząbek czosnku
- 5 dag sera żółtego (startego)
- 7 dag masła
- 5 łyżek mąki
- 1/2 litra mleka
- starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cykorie włóż do osolonego wrzątku, obgotuj 2 minuty, osącz.
- Każdą owiń szynką, ułóż w posmarowanej rozkrojonym czosnkiem i masłem brytfannie.
- W rondlu rozpuść 5 dag masła, wsyp mąkę, podgrzewaj minutę, mieszając energicznie, by nie było grudek. Rondel zdejmij z ognia, wlej mleko i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ale nie doprowadź do wrzenia.
- Sos przypraw gałką, solą i pieprzem, zalej nim cykorie. Posyp wszystko startym serem.
- Zapiekaj 20 minut w temp. 180ºC.