Babka ryżowa

2021-03-31
Babka ryżowa
Autor: Shutterstock Babka ryżowa to szybki i efektowny sposób na obiad lub lekką kolację.
łatwy
40 min
4

Babka ryżowa to szybki i efektowny sposób na obiad lub lekką kolację.

SKŁADNIKI

  • opakowanie ugotowanego ryżu brązowego
  • 1/2 cukinii
  • 100 g boczku
  • 2 jajka
  • curry
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  • słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Przełożyć do ryżu.
  • Na tłuszczu z boczku usmażyć pokrojoną w kostkę i obsypaną curry cukinię. Osączyć na ręczniku papierowym i dodać do ryżu.
  • Jajka roztrzepać, dodać do ryżu. Przyprawić i dokładnie wymieszać.
  • Masę ryżową przełożyć do naczynia do zapiekania w kształcie babki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
  • Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"