Babka ryżowa
2021-03-31
łatwy
40 min
4
Babka ryżowa to szybki i efektowny sposób na obiad lub lekką kolację.
SKŁADNIKI
- opakowanie ugotowanego ryżu brązowego
- 1/2 cukinii
- 100 g boczku
- 2 jajka
- curry
- kurkuma
- sól, pieprz
- słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Przełożyć do ryżu.
- Na tłuszczu z boczku usmażyć pokrojoną w kostkę i obsypaną curry cukinię. Osączyć na ręczniku papierowym i dodać do ryżu.
- Jajka roztrzepać, dodać do ryżu. Przyprawić i dokładnie wymieszać.
- Masę ryżową przełożyć do naczynia do zapiekania w kształcie babki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
- Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"