Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad. Ta tarta najlepiej smakuje gorąca, posypana obficie natką i orzeszkami piniowymi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- woda
- Nadzienie:
- 2 spore marchewki
- 400 g porów (białe części)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 50 g ostrego, żółtego sera
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- sól i pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać olej, skropić wodą i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min.
- Marchewkę obrać i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce, pory umyć i pokroić na 1,5-centymetrowe kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć na niej pory. Zdjąć je, a na patelnię wrzucić marchewkę.
- Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie i podpiec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
- Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty żółty ser.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim pory i marchewkę, posypać ziołami i przyprawami. Zalać jajkami ze śmietaną i serem.
- Tartę wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypać natką.