Apetyczne pieczone puree - szybki sposób na nadwyżki jedzenia
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Apetyczne pieczone puree - z wierzchu chrupiące, w środku aksamitne i miękkie, to może być hit domowych obiadów. Ziemniaki na nie można ugotować specjalnie, można też wykorzystać nadwyżki z poprzedniego dnia. Idealne danie zero waste!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 średnich ziemniaków, obranych i opłukanych
- 2 jajka
- 1 posiekana średnia cebula
- sól i pieprz
- 1 szklanka boczku pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ziemniaki, odparuj. W czasie, gdy ziemniaki się gotują delikatnie podsmaż cebulę.
- W dużej misce ubij ziemniaki, dodaj jajka, boczek, podsmażoną cebulę, masło i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C, blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z ziemniaczanego ciasta formuj równe placuszki używając okrągłej foremki do wykrawania ciasteczek. Miejsca, na blaszce, na których chcesz ułożyć placuszek posyp grubą warstwą bułki tartej, połóż ciasteczko, dociśnij delikatnie łopatką i z wierzchu posyp kolejną cienką warstwę bułki tartej.
- Piecz przez 10 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru i podawaj na ciepło. Doskonale smakują z sosem czosnkowym, grzybowym lub koperkowym.