Alzacka tarta z boczkiem - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepisów na tarty jest tyle, ile osób je piekących. Mogą być na różnych spodach, z różnym „środkiem”, idealne na przystawkę lub jako danie główne. Rozsmakuj się w wytrawnych tartach – nigdy się nie znudzą!
SKŁADNIKI
- 220 g mąki
- 100 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- mały pojemniczek gęstej śmietany 22%
- 2 spore cebule
- 200 g chudego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, wody, drożdży, soli i oliwy zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na godzinę, aby podrosło.
- Po tym czasie zagnieć je jeszcze raz i rozwałkuj na cienki placek.
- Przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz lekko założyć brzegi tarty (ok. 0,5 cm), wyrównując jednocześnie jej boki.
- Placek posmaruj śmietaną, omijając boki, i posyp pokrojoną w cienkie półtalarki cebulą i boczkiem, pokrojonym w drobną kostkę, lekko posól i popieprz.
- Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piecz w nagrzanym do temperatury 240°C piekarniku ok. 15 minut.
- Podawaj na gorąco z sałatą.