Ruskie pierogi: najtańszy przepis
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Szukasz pomysłu na obiad: zagnieć ruskie pierogi. Potrawa jest smaczna, łatwa w wykonaniu i do tego tania. Potrzebujesz tylko mąki, ziemniaków i kilku dodatków. Poza tym, gdy zrobisz nadmiar pierogów, możesz je zamrozić. Potem gotowy obiad wyjmujesz z zamrażarki, wrzucasz do wrzątku i masz danie w 5 minut!
SKŁADNIKI
- Farsz
- 0,5 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- cebula
- sól i pieprz
- Ciasto na pierogi
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jak ostygną, połącz je z twarogiem. Najlepiej będzie przepuścić składniki przez maszynkę lub użyć do tego specjalnej praski do ziemniaków.
- Cebulę pokrój najdrobniej jak się da, podsmaż na patelni do lekkiego zarumienienia. Dodaj do farszu. Dopraw do smaku solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
- Teraz pora na ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól.
- Stopniowo, dodając ciepłą wodę, zagarniaj mąkę do środka wgłębienia.
- Po zmieszaniu z wodą i solą wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Przykryj je ściereczką i pozwól mu odpocząć przez co najmniej pół godziny.
- Następnie podziel ciasto na cztery części. Pierwszą dokładnie rozwałkuj, pozostałe znów przykryj ściereczką.
- Małą szklanką wycinaj kółeczka, na środek nakładaj farsz, składaj na pół i zlepiaj brzegi pierogów.
- Brzegi można jeszcze rozgnieść czubkiem widelca. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, czyli przez około trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z solą.
- Smacznego!