Pyszne pierogi z owocami: przepis siostry Anastazji
2021-03-29
średni
90 min
4
Owocowe pierogi z truskawkami, jagodami, jeżynami, jabłkami, wiśniami i czereśniami, z cukrem i bitą śmietaną to raj dla smakoszy! Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to znana autorka książek kulinarnych. Pyszne pierogi z owocami według jej przepisu zawsze się udają.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki gorącego mleka
- różne owoce
- śmietana
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników jajko, sól, wodę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki. Na krążkach ciasta ułożyć owoce: truskawki, jeżyny, obrane jabłka, wiśnie, czereśnie, śliwki (wydrylować z nich pestki) i zlepić pierogi. Pierogi wrzucać na wrzątek i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane roztopionym masłem, a osobno podać cukier do posypania lub bitą śmietanę.