Pyszne pierogi z owocami: przepis siostry Anastazji

2021-03-29
Siostra Anastazja
ThinkstockPhotos-502087499.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi możemy nadziewać różnymi rodzajami owoców
średni
90 min
4

Owocowe pierogi z truskawkami, jagodami, jeżynami, jabłkami, wiśniami i czereśniami, z cukrem i bitą śmietaną to raj dla smakoszy! Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to znana autorka książek kulinarnych. Pyszne pierogi z owocami według jej przepisu zawsze się udają.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • różne owoce
  • śmietana
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników jajko, sól, wodę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki. Na krążkach ciasta ułożyć owoce: truskawki, jeżyny, obrane jabłka, wiśnie, czereśnie, śliwki (wydrylować z nich pestki) i zlepić pierogi. Pierogi wrzucać na wrzątek i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane roztopionym masłem, a osobno podać cukier do posypania lub bitą śmietanę.
Siostra Anastazja