Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze

2021-03-29
Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z ciasta francuskiego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych polskich przysmaków - w dodatku bardzo łatwa w przygotowaniu
łatwy
40 min
4

Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań. Oto przepis na pierożki w nietypowej wersji - z ciasta francuskiego, do tego z wyjątkowym farszem z wątróbek drobiowych i wiśni. Sprawdź, jak je zrobić.

Chutney wiśniowy

Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami

Przepiórki z wiśniami

SKŁADNIKI

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g wiśni bez pestek
  • 1 jajo
  • cynamon
  • pieprz
  • 1 saszetka Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, dodać wiśnie, doprawić pieprzem, wymieszać.
  • Herbatę Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture zaparzyć w 100 ml wrzątku, wystudzić, połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać szczyptę cynamonu.
  • Z ciasta francuskiego wycinać krążki, nakładać na nie farsz z wątróbek, formować pierożki.
  • Przed wstawieniem do piekarnika posmarować herbacianą glazurą. Piec 20 minut w temp. 180 st. C.