Pierożki z pieczoną kaczką [LATO Z RADIEM]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Kultowa audycja Lato z Radiem podczas swojej letniej trasy odwiedzi Szklarską Porębę. Region słynie z doskonałej kuchni oparnej na regionalnych produktach. Tutaj hodowane są wyborne kaczki, a lasy obfitują w grzyby. Restauracja "Szary Piec" z Jeleniej Góry, stolicy regionu, proponuje przepis na najlepsze na świecie pierożki z pieczoną kaczką na bulionie z suszonych grzybów i ze smażonymi borowikami
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 600 g mąki pszennej
 - 4 jajka
 - 2 żółtka
 - 8 łyżek wody
 - Farsz:
 - 2 udka kaczki
 - 1/2 cebuli
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - Sól
 - Pieprz
 - Czosnek
 - Bulion grzybowy:
 - 1 garść suszonych grzybów
 - 0,5 l bulionu drobiowego
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 3 średnie świeże borowiki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
 - Udka kaczki doprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać piec do 160 stopni. Zamarynowane udka przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika, piec 45 minut.
 - Udka wystudzić, oddzielić mięso od kości i bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do mięsa, doprawić.
 - Suszone grzyby ugotować w bulionie drobiowym. Borowiki pokroić w talarki i podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Ciasto rozwałkować, wykroić średniej wielkości kółka i nałożyć farsz z kaczki. Formować tradycyjne pierożki. Gotować w osolonej wodzie 1,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
 - Pierożki wyłożyć na głęboki talerz, zalać bulionem grzybowym do wysokości połowy pierożków, podawać z podsmażonymi borowikami i ze świeżo siekaną natką pietruszki.