Pierogi ruskie. Kuchenne rewolucje: Pierogarnia u Marty w Nowogardzie. Po rewolucji - Bistro gniecione
Tajemnica sukcesu kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Nowogardzie to doskonałe ciasto na pierogi. Ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, ale odstawić na krótki czas, aby odpoczęło, a gluten mógł się uwolnić. Pierogarnia u Marty słynie z ruskich pierogów według przepisu kulinarnej celebrytki. Pierogi ruskie, wbrew nazwie, są polską specjalnością. Poznajcie tajemny przepis Magdy Gessler z 10 odc. ser. 19 „Kuchennych rewolucji” na to tradycyjne danie!
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 200 ml ciepłej wody
- Składniki na farsz:
- 200 ml białego sera
- 200 ml purée z ugotowanych ziemniaków
- sól
- pieprz mielony
- Składniki - dodatkowo:
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zarobić gładkie ciasto. Zawinąć go folię spożywczą i na 20 minut włożyć do lodówki.
Biały ser rozgniatamy widelcem, łączymy z purée ziemniaczanym, doprawiamy z solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć koła, na środek nałożyć farsz, boki złączyć i zacisnąć palcem. Czynność powtarzać do momentu wyczerpania się składników.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Serwować z boczkiem podsmażonym z cebulą, z cebulą podsmażoną na maśle albo oliwie lub z kwaśną śmietaną.