Pierogi ruskie. Kuchenne rewolucje: Pierogarnia u Marty w Nowogardzie. Po rewolucji - Bistro gniecione

2021-03-30
materiały prasowe Cykoria SA
Pierogi ruskie
Autor: Shutterstock Pierogi ruskie okraszone boczkiem to pożywne danie na pocieszenie
łatwy
60 min
4

Tajemnica sukcesu kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Nowogardzie to doskonałe ciasto na pierogi. Ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, ale odstawić na krótki czas, aby odpoczęło, a gluten mógł się uwolnić. Pierogarnia u Marty słynie z ruskich pierogów według przepisu kulinarnej celebrytki. Pierogi ruskie, wbrew nazwie, są polską specjalnością. Poznajcie tajemny przepis Magdy Gessler z 10 odc. ser. 19 „Kuchennych rewolucji” na to tradycyjne danie!

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 200 ml ciepłej wody
  •  
  • Składniki na farsz:
  • 200 ml białego sera
  • 200 ml purée z ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • pieprz mielony
  •  
  • Składniki - dodatkowo:
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zarobić gładkie ciasto. Zawinąć go folię spożywczą i na 20 minut włożyć do lodówki.
  • Biały ser rozgniatamy widelcem, łączymy z purée ziemniaczanym, doprawiamy z solą i pieprzem.

    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć koła, na środek nałożyć farsz, boki złączyć i zacisnąć palcem. Czynność powtarzać do momentu wyczerpania się składników.

    Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

    Serwować z boczkiem podsmażonym z cebulą, z cebulą podsmażoną na maśle albo oliwie lub z kwaśną śmietaną.

materiały prasowe Cykoria SA