Pierogi mandu: przepis z TOP CHEF na koreańskie pierożki
2021-03-29

średni
40 min
4
W jednym z odcinków programu kulinarnego Top Chef uczestnik przygotował koreańskie pierogi mandu. Jak zrobić to orientalne danie? Oto przepis.
SKŁADNIKI
- ciasto: 1 kg mąki, 0,5 l ciepłej wody, sól
- bulion wołowy: 10 dag mięsa wołowego, 2 ząbki czosnku, 5 plastrów imbiru, łyżka siekanej kolendry, 0,5 l wody, sól
- farsz: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 30 dag mięsa mielonego wołowego, 10 dag grzybów shitake, 10 dag tofu, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, pęczek szczypiorku, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw mieszamy wszystkie składniki potrzebne do farszu. Do mięsa dodajemy posiekany szczypiorek i grzyby, a następnie doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem.
- Następnie przygotowujemy ciasto – mieszamy składniki, zagniatamy i odstawiamy je na pół godziny.
- Aby przygotować bulion, należy podsmażyć czosnek z wołowiną. Następnie dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu, pod koniec dodajemy imbir i posiekaną kolendrę.
- Wreszcie – formujemy pierogi mandu. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na każde wycięte koło kładziemy łyżkę farszu i całość sklejamy.
- Gotujemy na małym ogniu, w osolonej wodzie, do momentu, aż pierogi mandu wypłyną.