Orkiszowe pierogi z tofu i szpinakiem (bezmleczne)

2021-04-01
Dorota Kalita-Typa
Orkiszowe pierogi z tofu i szpinakiem (bezmleczne)
Autor: Archiwum Spróbuj podać pierog z sosem pesto
łatwy
60 min
4

Podajemy przepis na orkiszowe pierogi z tofu i szpinakiem w wersji dla nietolerujących laktozy. Gorące pierogi podawaj polane sosem pesto, a będą jeszcze smaczniejsze.

SKŁADNIKI

  • Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • 0,75 szklanki wody mineralnej
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie: 200 g sera tofu
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Składniki ciasta dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich plastyczne, miękkie ciasto na pierogi. Konsystencję ciasta reguluj, dodając nieco wody lub mąki.

    Szpinak wrzuć do garnka i zalej 0,5 szklanki wody, po czym mieszaj dopóki zmniejszy objętość, odlej wodę i dodaj do niego 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę mąki. Dodaj sól i pieprz oraz zmiażdżony czosnek, a następnie na wolnym ogniu duś całość jeszcze przez kilka minut mieszając, żeby nieco zagęścić zawartość garnka. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wrzuć go do garnka i duś pod przykryciem do rozmrożenia, a następnie postępuj zgodnie z przepisem.

    Wystudzony szpinak wymieszaj z rozgniecionym tofu i odstaw.

    Na wysypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj płat ciasta o grubości 2 mm i wykrawaj w nim kształt kola za pomocą zanurzonej w mące szklanki.

    Na środek każdego okręgu nakładaj farsz i zginając go na pół i zlepiając brzegi palcami zanurzonymi w mące, formuj kształt pierogów.

    W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj uformowane pierogi do wrzącej wody, delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna i nie sklejały się.

    Chwilę po wypłynięciu na wierzch, wyławiaj łyżką cedzakową i układaj gotowe na półmisku.

    Pierogi podawaj gorące polane sosem pesto, przyrządzonym z pominięciem sera żółtego.

Dorota Kalita-Typa