Orkiszowe pierogi z tofu i szpinakiem (bezmleczne)
Podajemy przepis na orkiszowe pierogi z tofu i szpinakiem w wersji dla nietolerujących laktozy. Gorące pierogi podawaj polane sosem pesto, a będą jeszcze smaczniejsze.
SKŁADNIKI
- Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 0,75 szklanki wody mineralnej
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- Nadzienie: 200 g sera tofu
- 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Składniki ciasta dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich plastyczne, miękkie ciasto na pierogi. Konsystencję ciasta reguluj, dodając nieco wody lub mąki.
Szpinak wrzuć do garnka i zalej 0,5 szklanki wody, po czym mieszaj dopóki zmniejszy objętość, odlej wodę i dodaj do niego 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę mąki. Dodaj sól i pieprz oraz zmiażdżony czosnek, a następnie na wolnym ogniu duś całość jeszcze przez kilka minut mieszając, żeby nieco zagęścić zawartość garnka. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wrzuć go do garnka i duś pod przykryciem do rozmrożenia, a następnie postępuj zgodnie z przepisem.
Wystudzony szpinak wymieszaj z rozgniecionym tofu i odstaw.
Na wysypanym mąką blacie lub stolnicy rozwałkuj płat ciasta o grubości 2 mm i wykrawaj w nim kształt kola za pomocą zanurzonej w mące szklanki.
Na środek każdego okręgu nakładaj farsz i zginając go na pół i zlepiając brzegi palcami zanurzonymi w mące, formuj kształt pierogów.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj uformowane pierogi do wrzącej wody, delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna i nie sklejały się.
Chwilę po wypłynięciu na wierzch, wyławiaj łyżką cedzakową i układaj gotowe na półmisku.
Pierogi podawaj gorące polane sosem pesto, przyrządzonym z pominięciem sera żółtego.