Maultaschen, czyli pierogi mięsno-szpinakowe według Magdy Gessler
2021-11-23
średni
40 min
4
Maultaschen to pierogi o nietypowym prostokątnym kształcie wypełnione parówkowo-szpinakowym farszem podane z sosem koperkowym. Jak przyrządzić to danie?
Maultaschen to pierogi przypominające kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe (około 10-centymetrowe). W porcji dla jednej osoby podaje się zwykle dwie sztuki. Nadziewa się je farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Podawane są w rosole albo podsmażone na patelni z cebulą i jajkami. Na stołach w ich towarzystwie pojawia się często sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat). To popularne danie w Szwabii.
SKŁADNIKI
- tradycyjne ciasto na pierogi
- parówki (np. cielęce)
- pokrojony szpinak (świeży lub mrożony)
- boczek
- cebula
- pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Parówki najwyższej jakości, np. cielęce (prawdziwe, nie podróbki!) należy zmielić w maszynce.
- Do masy parówkowej dodajemy pokrojony (nie mielony!) szpinak, może być mrożony, skwarki z bardzo drobno pokrojonego boczku i podsmażoną, również drobno pokrojoną cebulę. Farsz doprawiamy na ostro: pieprzem i gałką muszkatołową, można też dodać natkę pietruszki.
- Tradycyjne ciasto na pierogi trzeba cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach mniej więcej 5x10 cm, wypełnić farszem i skleić palcami "w koronkę" (falbankę).
- Maultaschen podaje się nie tak jak polskie pierogi "pod okrasą", ale w bulionie, jak rosyjskie pielmieni, można też wzorem Magdy Gessler serwować je z sosem śmietanowo-koperkowym.