Maultaschen, czyli pierogi mięsno-szpinakowe według Magdy Gessler

2021-11-23
Maultaschen, czyli pierogi mięsno-szpinakowe według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Niemieckie maultaschen tradycyjnie serwuje się albo polane tłuszczem, albo w bulionie - w całości lub pocięte.
średni
40 min
4

Maultaschen to pierogi o nietypowym prostokątnym kształcie wypełnione parówkowo-szpinakowym farszem podane z sosem koperkowym. Jak przyrządzić to danie?

Maultaschen to pierogi przypominające kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe (około 10-centymetrowe). W porcji dla jednej osoby podaje się zwykle dwie sztuki. Nadziewa się je farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Podawane są w rosole albo podsmażone na patelni z cebulą i jajkami. Na stołach w ich towarzystwie pojawia się często sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat). To popularne danie w Szwabii.

SKŁADNIKI

  • tradycyjne ciasto na pierogi
  • parówki (np. cielęce)
  • pokrojony szpinak (świeży lub mrożony)
  • boczek
  • cebula
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Parówki najwyższej jakości, np. cielęce (prawdziwe, nie podróbki!) należy zmielić w maszynce.
  • Do masy parówkowej dodajemy pokrojony (nie mielony!) szpinak, może być mrożony, skwarki z bardzo drobno pokrojonego boczku i podsmażoną, również drobno pokrojoną cebulę. Farsz doprawiamy na ostro: pieprzem i gałką muszkatołową, można też dodać natkę pietruszki.
  • Tradycyjne ciasto na pierogi trzeba cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach mniej więcej 5x10 cm, wypełnić farszem i skleić palcami "w koronkę" (falbankę).
  • Maultaschen podaje się nie tak jak polskie pierogi "pod okrasą", ale w bulionie, jak rosyjskie pielmieni, można też wzorem Magdy Gessler serwować je z sosem śmietanowo-koperkowym.