Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]

2017-02-16
Dorota Berezowska
Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]
Autor: Shutterstock Chińskie pierożki z grzybowym farszem i z sosem z masła orzechowego
średni
20 min
4

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z przepysznym i sosem z masła orzechowego - ten przepis spodoba się każdemu amatorowi chińskich pierożków, a zwłaszcza wegetarianom i weganom. W przepisie podajemy zarówno oryginalne składniki, jak i wersję spolszczoną.

Gotowe ciasto na pierożki Wonton, cienkie, 8,5 x 9 cm, ok. 110 płatów, mrożone, 500 g można kupić w azjatyckich sklepach (internetowych bądź stacjonarnych), w sklepach z żywnością wegańską.

Składniki

Na FARSZ:

2 łyżki oleju sezamowego

1 mała główka kalafiora

3 ząbki czosnku

1 opakowanie wędzonego (lub pieczonego) tofu - w dowolnym smaku

1 pęczek szczypiorku

5-6 grzybów shitake lub pieczarek portobello

2 łyżeczki pasty miso (opcjonalnie), jeśli nie mamy pasty miso możemy dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego lub sosu teryiaki

2 łyżki startego na tarce imbiru

2 garście liści kapusty pak choy - można dać roszponkę, sałatę rzymską, kapustę pekińską, cykorię itp.

2 łyżki sosu sojowego

NA SOS:

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki syropu klonowego lub miodu

2 łyżki octu (ryżowego lub winnego lub jabłkowego)

2 łyżki startego na tarce imbiru

4 łyżki masła orzechowego z orzeszków ziemnych lub zmielonych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Tu znajdziesz przepis na ciasto do chińskich pierożków.

Kalafiora obrać i pokroić na drobne cząstki. Tofu odsączyć i pokroić w kostkę. Szczypior i oczyszczone grzyby pokroić, sałatę rozdrobnić,

Na patelni rozgrzać olej, dodać kalafiora, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone tofu i szczypiorek. Wymieszać.

Po ok. 3 minutach dodać grzyby, pastę miso lub ciemny sos sojowy, 2 łyżeczki imbiru, liście sałaty, sos sojowy. Smażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Ostudzić.

Przygotować sos: składniki sosu dodawać stopniowo i dokładnie wymieszać aż nabierze jednolitej konsystencji.

Przestudzony farsz zmielić malakserem (opcja pulsacyjna), ale nie na miazgę, tylko dobrze rozdrobnić. Farszem nadziewać ciasto do pierożków.

Smażyć pierożki na zwykłym oleju z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Dorota Berezowska
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE