Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]
2021-03-29
średni
20 min
4
Grzybowy farsz do chińskich pierożków z przepysznym i sosem z masła orzechowego - ten przepis spodoba się każdemu amatorowi chińskich pierożków, a zwłaszcza wegetarianom i weganom. W przepisie podajemy zarówno oryginalne składniki, jak i wersję spolszczoną.
Gotowe ciasto na pierożki Wonton, cienkie, 8,5 x 9 cm, ok. 110 płatów, mrożone, 500 g można kupić w azjatyckich sklepach (internetowych bądź stacjonarnych), w sklepach z żywnością wegańską.
SKŁADNIKI
- Na FARSZ:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 mała główka kalafiora
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie wędzonego (lub pieczonego) tofu - w dowolnym smaku
- 1 pęczek szczypiorku
- 5-6 grzybów shitake lub pieczarek portobello
- 2 łyżeczki pasty miso (opcjonalnie), jeśli nie mamy pasty miso możemy dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego lub sosu teryiaki
- 2 łyżki startego na tarce imbiru
- 2 garście liści kapusty pak choy - można dać roszponkę, sałatę rzymską, kapustę pekińską, cykorię itp.
- 2 łyżki sosu sojowego
- NA SOS:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki octu (ryżowego lub winnego lub jabłkowego)
- 2 łyżki startego na tarce imbiru
- 4 łyżki masła orzechowego z orzeszków ziemnych lub zmielonych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tu znajdziesz przepis na ciasto do chińskich pierożków.
- Kalafiora obrać i pokroić na drobne cząstki. Tofu odsączyć i pokroić w kostkę. Szczypior i oczyszczone grzyby pokroić, sałatę rozdrobnić,
- Na patelni rozgrzać olej, dodać kalafiora, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone tofu i szczypiorek. Wymieszać.
- Po ok. 3 minutach dodać grzyby, pastę miso lub ciemny sos sojowy, 2 łyżeczki imbiru, liście sałaty, sos sojowy. Smażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Ostudzić.
- Przygotować sos: składniki sosu dodawać stopniowo i dokładnie wymieszać aż nabierze jednolitej konsystencji.
- Przestudzony farsz zmielić malakserem (opcja pulsacyjna), ale nie na miazgę, tylko dobrze rozdrobnić. Farszem nadziewać ciasto do pierożków.
- Smażyć pierożki na zwykłym oleju z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.