Rozgrzewający korzenny kompot z dyni - najlepszy na ciepło!
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Rozgrzewający kompot z dyni zamiast gorącej herbaty? Czemu nie! Szczególnie, że dynia jest zdrowa, warto ją jeść, a na dodatek rośnie ogromna i często nie wiadomo co z nią zrobić. Alternatywa dla dyniowego puree, zupy z dyni i pikli - pyszny kompot!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 dyni piżmowej
- kilka goździków
- kora cynamonu albo cynamon w proszku do smaku
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę.
- Przełożyć do garnka i zalać 1 l zimnej wody.
- Dodać przyprawy, sok z cytryny oraz cukier
- Całość gotować aż dynia lekko zmięknie, uważając, by jej nie rozgotować.
- Kompot podawać na ciepło, choć zimny też smakuje doskonale.