Prosta nalewka z aronii z liśćmi wiśni - z gotowaniem

Prosta nalewka z aronii z liśćmi wiśni - z gotowaniem
Autor: Shutterstock Nalewka z aronii ma doskonały smak, piękny kolor i zachęcający aromat
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni  przygotowana z gotowaniem owoców i liści jest  bardzo prosta. Uda się każdemu. Warto ją przygotować, bo nie jest  za słodka, cudownie rozgrzewa w chłodne dni i wybornie smakuje.

SKŁADNIKI

  • 2 kg aronii
  • 300 sztuk liści wiśni
  • 1 l spirytusu
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 kg cukru
  • 50 g kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aronię myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażalnika na ok. 3 doby. Dzięki przemrożeniu owoców aronii pozbędziemy się ich gorzkiego posmaku.
  • Po upływie tego czasu aronię i umyte liście wiśni zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 40 minut często mieszając i dociskając łyżką, by aronia puściła jak najwięcej soku.
  • Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy, by cukier całkowicie się rozpuścił. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Do spirytusu dodajemy zimny sok. Gdybyśmy postąpili odwrotnie, w nalewce mogą pojawić się grudki z pektyny i cukru.
  • Przelewamy nalewkę do dużego słoja i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie nalewkę możemy przelać do butelek przez lejek wyłożony filtrem do kawy.
Nalewki domowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej