Prosta nalewka z aronii z liśćmi wiśni - z gotowaniem
2021-08-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z aronii z liśćmi wiśni przygotowana z gotowaniem owoców i liści jest bardzo prosta. Uda się każdemu. Warto ją przygotować, bo nie jest za słodka, cudownie rozgrzewa w chłodne dni i wybornie smakuje.
SKŁADNIKI
- 2 kg aronii
- 300 sztuk liści wiśni
- 1 l spirytusu
- 1 i 1/2 l wody
- 1 kg cukru
- 50 g kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aronię myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażalnika na ok. 3 doby. Dzięki przemrożeniu owoców aronii pozbędziemy się ich gorzkiego posmaku.
- Po upływie tego czasu aronię i umyte liście wiśni zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 40 minut często mieszając i dociskając łyżką, by aronia puściła jak najwięcej soku.
- Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy, by cukier całkowicie się rozpuścił. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Do spirytusu dodajemy zimny sok. Gdybyśmy postąpili odwrotnie, w nalewce mogą pojawić się grudki z pektyny i cukru.
- Przelewamy nalewkę do dużego słoja i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie nalewkę możemy przelać do butelek przez lejek wyłożony filtrem do kawy.
Nalewki domowe