Nalewka z żurawiny: prosty przepis
Gorzka i mocna nalewka z żurawiny o wyrafinowanym aromacie nie każdemu przypadnie do gustu. Powinna za to smakować fanom żubrówki, bo jest jej słodszą wersją. Zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne żurawiny!
i
Owoce gotowe do przetworów możemy dostać lub zebrać na początku jesieni - we wrześniu i październiku. Żurawina cieszy się mniejszą popularnością niż jagody czy borówki amerykańskie, ale nie możemy zapomnieć o jej zdrowotnych właściwościach.
Dobrze wpływa na działanie układu pokarmowego i pracę nerek. Ma działanie antyoksydacyjne i odkażające, ponadto zawiera antocyjany, kwasy organiczne, witaminę C, P, witaminy grupy B oraz niszczące bakterie garbniki katechinowe.

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- kilka pędów piołunu (najlepiej młodych);
- 1 l czystej wódki (45);
- 1 kg żurawiny;
- 1/4 kg cukru (miłośnicy słodszych smakków mogą zwiększyć ilość cukru do 1/2 kg)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyparzyć i wysuszyć litrowy słoik.
- Piołun przełożyć do słoja, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc.
- Płyn przefiltrować przez papierowy filtr do kawy i odstawić na pół roku w chłodne miejsce.
- Dokładnie umyć żurawinę, włożyć do małego gąsiorka i zalać przygotowaną wcześniej piołunówką (pierwsze 3 punkty).
- Postawić alkohol w nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie oddzielić nalewkę od owoców i wstawić do szafki.
- Żurawinę z alkoholu włożyć do innego słoika, zasypać cukrem, wymieszać i potrząsnąć. Codziennie wstrząsać słoikiem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Zalać owoce nalewką, wszystko wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.
- Przelać przez papierowy filtr do kawy i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 7 miesięcy.