Nalewka z malin: przepis na wytrawną i rozgrzewającą malinówkę

Beata Lekszycka
Nalewka z malin: przepis na wytrawną i rozgrzewającą malinówkę
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka z malin z mniejszą ilością cukru wyróżnia się bardziej wytrawnym smakiem
łatwy
20 min
4

Nalewki z malin nie tylko wyjątkowo smakują, ale także mogą się przysłużyć zdrowiu. Ich napotne i rozgrzewające działanie sprawi, że przy przeziębieniu czy grypie szybciej staniemy na nogi. Podajemy przepis na malinówkę na spirytusie z mniejszą ilością cukru, a przez to wytrawniejszą w smaku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy także:

Nalewka z malin na spirytusie

Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis

Nalewka z malin na spirytusie i wódce

Nalewka z malin z miodem

Nalewka malinowa z rumem

Nalewka z malin na spirytusie

SKŁADNIKI

  • 50 dag malin
  • 0,5 l spirytusu (rozcieńczonego - 70%)
  • 0,5 l wody
  • 10 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny przebrać, umyć. Wsypać do szklanego słoja, lekko rozgnieść i zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
  • Zlać płyn przez sito wyłożone bibułą. Zagotować cukier z wodą, przestudzić i dodać do nalewki.
  • Odstawić na tydzień. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać ok. 6 miesięcy.
Beata Lekszycka