Nalewka malinowa z rumem: sprawdzony przepis na malinówkę

Malinówka na rumie
Autor: Shutterstock Malinówka na rumie to świetna alternatywa na tradycyjnej nalewki z malin
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Nalewka malinowa z rumem idealnie smakuje w chłodne, jesienne wieczory. Jak zrobić ten aromatyczny trunek? Oto sprawdzony przepis na nalewkę z malin i rumu!

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy również:

Nalewka z malin na spirytusie

Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis

Nalewka z malin na spirytusie i wódce

Nalewka z malin z miodem

Wytrawna nalewka z malin

Nalewka z malin na spirytusie

SKŁADNIKI

  • 2 kg dojrzałych malin
  • 80 dag cukru
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra białego rumu
  • 2 plasterki limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny przebrać, a jeżeli są bardzo brudne, opłukać i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
  • Wsypać do dużego słoja, przesypując cukrem. Odstawić na 3 dni. Każdego dnia wstrząsać słojem.
  • Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić do środka plasterki limonki. Odstawić na tydzień.
  • Zlać płyn znad malin, pozostałe owoce zalać rumem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień, codziennie kilkakrotnie wstrząsając słojem.
  • Połączyć rum ze spirytusem. Przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce co najmniej na pół roku.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Beata Lekszycka
więcej