Krupnik korzenny

2021-03-29
Krupnik korzenny
Autor: Shutterstock Krupnik korzenny - tradycyjny napój alkoholowy podawany z na gorąco lub zimno
łatwy
20 min
4

Krupnik należy do tradycyjnych domowych polskich wódek. Można go podawać na gorąco lub na zimno.

SKŁADNIKI

  • 30 dag miodu
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/4 l wody
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • 3 goździki
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • ziele angielskie
  • skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód z korzeniami zarumienić w rondlu, wlać wodę i zagotować.
  • Dodać spirytus i wymieszać (nie gotować).
  • Następnie przelać do dużej butelki, zakorkować i odstawić na 24 godziny.
  • Gotowy krupnik przecedzić, podgrzać i podawać w małych filiżankach do kawy.
Redakcja
więcej