Atholl Brose: przepis na klasyczny koktajl ze Szkocji z owsianką

2021-03-29
Atholl brose
Autor: Shutterstock Klasyczny koktajl na bazie owsianki to pyszne zakończenie posiłku. 
średni
30 min
4

Niektórym aż przewraca się w brzuchu na samą myśl o drinku alkoholowym z owsianką, jednak dla naszych przyjaciół ze Szkocji jest to klasyczna propozycja sięgająca XV wieku! Potocznie zwie się go koktajlem Św. Andrzeja, doskonale sprawdzi się więc na Andrzejki. Szkocka whisky, miód, śmietanka, owsianka stanowi wyśmienite połączenie smaków na deser!

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak zrobić ten koktajl krok po kroku!

SKŁADNIKI

  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 140 ml mleka
  • 30 ml miodu
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 140 ml szkockiej whisky
  • oraz
  • gaza kuchenna
  • mały rondelek
  • jigger lub miarka kuchenna
  • blender ręczny
  • mieszadełko (ewentualnie łyżka barmańska)
  • karafka lub wysoki słoik
  • mniejsza karafka lub słoik na koktajl
  • dwie słomki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do niewielkiego rondelka wsyp 50 g płatków owsianych błyskawicznych i upraż je na małym ogniu.
  • Po paru minutach poczujesz charakterystyczny zapach zrumienionej owsianki. Wtedy dodaj 140 ml mleka i 30 ml miodu. Całość zamieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Dobra rada: nie doprowadź do wrzenia!
  • Po wystudzeniu dokładnie zmieszaj wszystko blenderem ręcznym.
  • Przecedź miksturę przez gazę do wysokiej karafki lub słoika i dodaj 100 ml śmietanki.
  • Dolej 140 ml szkockiej whisky i za pomocą drewnianego mieszadełka roztrzep napój techniką swizzle.
  • Przelej koktajl do mniejszej karafki lub słoika, umieść dwie słomki w środku i delektuj się koktajlem Atholl Brose wspólnie z drugą osobą. Smacznego!
Redakcja
więcej