Tortille z indykiem i owocami morzami z programu Zakupy pod Kontrolą

2021-03-29
Tortille z indykiem i owocami morzami z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Tortille mają w sobie urok ulubionego dania Polaków - naleśników
łatwy
15 min
4

Tortille z indykiem i owocami morzami to pożywne i pyszne danie autorstwa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Tortille niczym nasze ulubione naleśniki skrywają wytrawne smaki. To świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. 

Przepis pochodzi z 10 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

Z indykiem, czy owocami morza? Wybór należy do ciebie

Tortille z owocami morzaTortille z indykiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • Tortilla pszenna, 8 sztuk
  • Mielone mięso z indyka, 200 g
  • Mieszanka owoców morza, 200 g
  • Ser żółty, tarty 200 g
  • Awokado, 1 sztuka
  • Limonka, 1 szt
  • Ogórek świeży, 1 sztuka
  • Pomidor, 2 szt
  • Cebula czerwona, 1 szt
  • Papryka czerwona, 1 sztuka
  • Mix sałat, 100 g
  • Kukurydza konserwowa, 50 g
  • Fasola czerwona konserwowa, 50 g
  • Czosnek,2 ząbki
  • Sól, pieprz, do smaku
  • Papryka ostra, do smaku
  • Olej rzepakowy, 3 łyżki
  • Śmietana, 8 łyżek
  • Masło, 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obierz, pokrój w cienkie paseczki.
  • Cukinię opłucz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
  • Pieczarki oczyść, wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki.
  • Cukinię, pieczarki marchew podsmaż na łyżce oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażone warzywa odłóż na bok.
  • Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wrzuć na niego imbir i czosnek i smaż 2 minuty. Na koniec wlej na patelnię mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj zawartość i przelej do garnka.
  • Do garnka dodaj podsmażone warzywa, szpinak oraz owoce morza.
  • Dolej do garnka 200 ml wody i gotuj zupę przez 10 minut.
  • Kukurydzę i fasolę wypłucz na sitku. Paprykę opłucz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i ostrożnie, za pomocą łyżki oddziel skórkę od miąższu. Miąższ rozgnieć widelcem, dołóż: pokrojonego w kostkę pomidora, dopraw solą, ostrą papryką i posiekanym czosnkiem. Do całości wlej sok z wyciśnietej limonki i dokładnie wymieszaj.

  • Ogórka opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona za pomocą łyżki i pokrój w drobną kostkę.
  • Mięso z indyka usmaż na rozgrzanym oleju, dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Na drugiej patelni rozgrzej masło i usmaż na nim owoce morza. Dodaj do nich zmiażdżony ząbek czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Tortille delikatnie zmocz wodą i podgrzej na rozgrzanej patelni. Tak przygotowane przełóż na deskę. Na każdej rozsmaruj: łyżkę pasty z awokado, łyżkę śmietany, garstkę: sałaty, kukurydzy, ogórka, cebuli, posyp tartym serem.
  • Cztery tortille napełnij mięsem z indyka, a kolejne cztery owocami morza. Zawiń.