Tortille z indykiem i owocami morzami z programu Zakupy pod Kontrolą

Tortille z indykiem i owocami morzami to pożywne i pyszne danie autorstwa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Tortille niczym nasze ulubione naleśniki skrywają wytrawne smaki. To świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację.
Przepis pochodzi z 10 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
Z indykiem, czy owocami morza? Wybór należy do ciebie
SKŁADNIKI
- Tortilla pszenna, 8 sztuk
- Mielone mięso z indyka, 200 g
- Mieszanka owoców morza, 200 g
- Ser żółty, tarty 200 g
- Awokado, 1 sztuka
- Limonka, 1 szt
- Ogórek świeży, 1 sztuka
- Pomidor, 2 szt
- Cebula czerwona, 1 szt
- Papryka czerwona, 1 sztuka
- Mix sałat, 100 g
- Kukurydza konserwowa, 50 g
- Fasola czerwona konserwowa, 50 g
- Czosnek,2 ząbki
- Sól, pieprz, do smaku
- Papryka ostra, do smaku
- Olej rzepakowy, 3 łyżki
- Śmietana, 8 łyżek
- Masło, 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obierz, pokrój w cienkie paseczki.
- Cukinię opłucz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
- Pieczarki oczyść, wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki.
- Cukinię, pieczarki marchew podsmaż na łyżce oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażone warzywa odłóż na bok.
- Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wrzuć na niego imbir i czosnek i smaż 2 minuty. Na koniec wlej na patelnię mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj zawartość i przelej do garnka.
- Do garnka dodaj podsmażone warzywa, szpinak oraz owoce morza.
- Dolej do garnka 200 ml wody i gotuj zupę przez 10 minut.
- Ogórka opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona za pomocą łyżki i pokrój w drobną kostkę.
- Mięso z indyka usmaż na rozgrzanym oleju, dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Na drugiej patelni rozgrzej masło i usmaż na nim owoce morza. Dodaj do nich zmiażdżony ząbek czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tortille delikatnie zmocz wodą i podgrzej na rozgrzanej patelni. Tak przygotowane przełóż na deskę. Na każdej rozsmaruj: łyżkę pasty z awokado, łyżkę śmietany, garstkę: sałaty, kukurydzy, ogórka, cebuli, posyp tartym serem.
- Cztery tortille napełnij mięsem z indyka, a kolejne cztery owocami morza. Zawiń.
Kukurydzę i fasolę wypłucz na sitku. Paprykę opłucz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i ostrożnie, za pomocą łyżki oddziel skórkę od miąższu. Miąższ rozgnieć widelcem, dołóż: pokrojonego w kostkę pomidora, dopraw solą, ostrą papryką i posiekanym czosnkiem. Do całości wlej sok z wyciśnietej limonki i dokładnie wymieszaj.