Przepis na pancakes, czyli amerykańskie naleśniki

2018-04-17
Zuzanna Lubart
Przepis na pancakes, czyli amerykańskie naleśniki
Autor: Shutterstock Pancakes to puszyste naleśniki w stylu amerykańskim podawane z syropem klonowym 
łatwy
20 min
4

Przepis na pancakes, czyli ulubione naleśniki Amerykanów. Grube, puszyste, piętrowe pancakes spróbujesz raz, a zagoszczą w twojej kuchni na stałe! Amerykanie podają pancakes z bekonem i syropem klonowym, ale jeśli chcesz, możesz je zjeść z dowolnym ulubionymi dodatkiem - słodkim bądź wytrawnym. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na pancakes. 

Składniki

3 jajka

120 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

140 ml mleka

Sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i mlekiem. Ciasto musi być w miarę gęste. Możesz też oddzielić białka od żółtek i z białka ubić na pianę, a potem dodać do mleka, proszku, soli i żółtka.

Na rozgrzaną patelnię wylewaj po łyżce ciasta. Gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, obróć placka na drugą stronę. W ten sam sposób usmaż pozostałe placki.

Gotowe pancakes podawaj z sosem klonowym lub ulubionymi dodatkami. Możesz serwować je w wersji wytrawnej, np. z boczkiem, serem lub szpinakiem.

Zuzanna Lubart