Przepis na pancakes, czyli amerykańskie naleśniki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na pancakes, czyli ulubione naleśniki Amerykanów. Grube, puszyste, piętrowe pancakes spróbujesz raz, a zagoszczą w twojej kuchni na stałe! Amerykanie podają pancakes z bekonem i syropem klonowym, ale jeśli chcesz, możesz je zjeść z dowolnym ulubionymi dodatkiem - słodkim bądź wytrawnym. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na pancakes.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 ml mleka
- Sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i mlekiem. Ciasto musi być w miarę gęste. Możesz też oddzielić białka od żółtek i z białka ubić na pianę, a potem dodać do mleka, proszku, soli i żółtka.
- Na rozgrzaną patelnię wylewaj po łyżce ciasta. Gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, obróć placka na drugą stronę. W ten sam sposób usmaż pozostałe placki.
- Gotowe pancakes podawaj z sosem klonowym lub ulubionymi dodatkami. Możesz serwować je w wersji wytrawnej, np. z boczkiem, serem lub szpinakiem.