Placki z kaszy gryczanej serwowane na trzy sposoby
2021-03-29
średni
50 min
4
Co powiecie na pyszne placuszki z kaszy gryczanej? Wzorem finalistki programu "MasterChef", proponujemy zaserwować je na trzy sposoby: z jajkiem przepiórczym, kurkami i kawiorem. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Podajemy przepis!
SKŁADNIKI
- torebka kaszy gryczanej
- 200 ml bulionu warzywnego
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka przepiórcze
- 2 łyżeczki masła
- 7 kurek
- gałązka tymianku
- ćwiartka cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki kawioru z pstrąga
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej wodę i ewentualnie bulion. Gdy się zagotują, włóż woreczek z kaszą gryczaną i gotuj 20 minut. Wyjmij i odsącz. Wsyp kaszę i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy kasza ostygnie, dodaj parmezan, jajko, żółtko, dodaj sól i pieprz. Dokładnie wyrób ciasto.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Nakładaj łyżką ciasto z kaszy, formując okrągły kształt placka. Smaż placuszki partiami z dwóch stron na rumiano.
- Na drugiej, małej patelni, rozpuść odrobinę masła i usmaż sadzone jajka przepiórcze.
- Kurki dokładnie umyj i oczyść. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim kurki wraz z tymiankiem, cebulą i czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem.
- Serwuj placki, nakładając na jeden sadzone jajko przepiórcze, na drugi kwaśną śmietanę i kawior, na trzeci kurki. Posyp siekanymi ziołami.