Placki z kaszy gryczanej serwowane na trzy sposoby

2021-03-29
Zuzanna Lubart
dietetyczne-placki-z-platkow-owsianych-i-bananow-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Placki możesz zrobić z otrąb lub kaszy zamiast mąki 
średni
50 min
4

Co powiecie na pyszne placuszki z kaszy gryczanej? Wzorem finalistki programu "MasterChef", proponujemy zaserwować je na trzy sposoby: z jajkiem przepiórczym, kurkami i kawiorem. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Podajemy przepis!

SKŁADNIKI

  • torebka kaszy gryczanej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka przepiórcze
  • 2 łyżeczki masła
  • 7 kurek
  • gałązka tymianku
  • ćwiartka cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki kawioru z pstrąga
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej wodę i ewentualnie bulion. Gdy się zagotują, włóż woreczek z kaszą gryczaną i gotuj 20 minut. Wyjmij i odsącz. Wsyp kaszę i odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy kasza ostygnie, dodaj parmezan, jajko, żółtko, dodaj sól i pieprz. Dokładnie wyrób ciasto.
  • Rozgrzej oliwę na patelni. Nakładaj łyżką ciasto z kaszy, formując okrągły kształt placka. Smaż placuszki partiami z dwóch stron na rumiano.
  • Na drugiej, małej patelni, rozpuść odrobinę masła i usmaż sadzone jajka przepiórcze.
  • Kurki dokładnie umyj i oczyść. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim kurki wraz z tymiankiem, cebulą i czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem.
  • Serwuj placki, nakładając na jeden sadzone jajko przepiórcze, na drugi kwaśną śmietanę i kawior, na trzeci kurki. Posyp siekanymi ziołami.
Zuzanna Lubart